Sağlıklı Deniz Ekosistemlerini Ve Avrupa Balıkçılığı İçin Sürdürülebilir Bir Geleceği Güvence Altına Alma Fırsatları

29 Ağustos 2024 19:37 Ekonomi
resimler-haber/balıkçılık_kotaları.webp
google news

Avrupa Çevre Ajansı'nın (EEA) yaptığı “Sağlıklı denizler, gelişen balıkçılık: Çevresel olarak sürdürülebilir bir sektöre geçiş” başlıklı brifinginde, Avrupa balıkçılığının çevresel durumuna ilişkin genel bir bakış sunuyor ve uzun vadede rekabetçi ve sürdürülebilir bir balıkçılık endüstrisine ulaşılmasına yardımcı olacak somut seçenekleri belirliyor.

Balıkçılık sağlıklı deniz ekosistemlerine dayanır, ancak Avrupa'nın denizleri insan faaliyetleri ve iklim değişikliğinden kaynaklanan artan baskılar nedeniyle genel olarak kötü durumda olduğu brifingde belirtilmektedir. Avrupa denizlerindeki balık ve kabuklu deniz ürünlerinin yaklaşık %40'ı iyi durumda değildir veya sürdürülebilir bir şekilde avlanmamaktadır ve balıkçılık ile açık deniz rüzgar çiftlikleri gibi "Mavi Ekonomi"nin diğer faaliyetleri arasında deniz alanı ve kaynaklarına olan talebi dengelemek giderek daha önemli hale gelecektir.

Balıkçılık ayrıca yan avlanma, av atıkları, habitat bozulması, terk edilmiş veya kaybolmuş balıkçılık ekipmanları, kirlilik ve deniz tabanından karbon salınımı yoluyla deniz ekosistemlerini olumsuz etkileyebilir. EEA brifingi, bazı Avrupa sularında aşırı avlanmayı azaltmada başarıya ulaşılmasına rağmen zararlı uygulamaların ve sürdürülemez balıkçılık seviyelerinin devam ettiğini belirtiyor.

Brifing, Avrupa balıkçılığının sürdürülebilirliğini sağlamaya yardımcı olabilecek çeşitli eylemleri listeliyor.

Temel önlemler arasında tüm hasadı sürdürülebilir seviyelerde tutmak, zararlı uygulamaları aşamalı olarak sonlandırmak ve düşük etkili hasat tekniklerini teşvik etmek yer alıyor. Dahası, deniz koruma alanları ağını genişletmek ve daha iyi yönetmek kritik önem taşıyor. Şu anda, koruma alanları AB denizlerinin yaklaşık %12'sini kapsıyor ancak bunların yalnızca bir kısmının yönetim planları var ve %1'den azı yasaklı balıkçılık dahil olmak üzere sıkı koruma sağlıyor. AB, 2030 yılına kadar denizlerinin %30'unu korumayı taahhüt etti ve %10'u sıkı bir şekilde korunuyor.

Avrupa Yeşil Mutabakatı, AB balıkçılıklarında sürdürülebilirliği sağlama ve adil ve hakkaniyetli bir geçişi güvence altına alma ihtiyacını ele aldı.

Sürdürülebilir ve dayanıklı balıkçılık için deniz ekosistemlerini koruma ve eski haline getirme eylem planı, 2023'te kapsamlı bir Balıkçılık ve Okyanus paketinin parçası olarak yayınlandı ve bu, 2030 için Biyoçeşitlilik Stratejisi ile bağlantılıdır.

Seçilmiş Başkan Ursula von der Leyen tarafından sunulan, gelecek Avrupa Komisyonu için yakın zamanda hazırlanan siyasi yönergeler, balıkçılık sektörünün “sürdürülebilir, rekabetçi ve dayanıklı kalmasını ve Avrupa balıkçılık zinciri için eşit bir rekabet ortamının korunmasını” sağlamayı ve “Avrupa Okyanuslar Paktı'nın mavi ekonomiyi canlandırmaya ve okyanuslarımızın tüm boyutlarıyla iyi yönetişimini ve sürdürülebilirliğini sağlamaya odaklanacağını” belirtiyor.

Kaynak

EEA