Şehirler Aşırı Isınıyor: Akıllıca Hareket Etmek Bizi Serinletmeye Yardımcı Olabilir

14 Eylül 2024 21:25 Çevre
resimler-haber/Heat-extremes_cities_web_0.webp
google news

Avrupa Birliği Bilim Merkezinden yapılan açıklamada “Aşırı sıcaklık şehirlerde ve kentsel alanlarda giderek daha tehlikeli hale geliyor”. Ortak Araştırma Merkezi (JRC), yerel yönetimlerin bu riskleri yönetmek için atabilecekleri adımları belirliyor.

Sıcak hava dalgaları iklim değişikliğinin en ciddi etkileri arasındadır ve rekor kıran sıcaklıklar giderek daha sık ve yoğun hale gelmektedir. Yapılı kentsel alanlar ve şehirler aşırı sıcağa karşı özellikle savunmasızdır: bu olgu dünya çapında 1,7 milyardan fazla insanı etkilemektedir. Dünyadaki yaklaşık 10.000 şehrin neredeyse yarısı son 40 yılda artan sıcaklık maruziyetiyle karşı karşıya kalmıştır. Yeni bir JRC politika özeti, AB şehirlerindeki yerel yönetimlerin aşırı sıcağı yönetmesine yardımcı olmak için stratejilere, en iyi uygulamalara ve politika araçlarına genel bir bakış sunmaktadır.

Aşırı sıcaklıklar ve kentsel ısı adaları

Sıcak hava dalgaları, kentsel aşırı ısınmaya ve kentsel ısı adalarına (UHI) yol açabilen aşırı yüksek sıcaklıkların uzun süreli dönemleridir. Bu UHI etkisi şehirlerin yüzeyini değiştirir ve onları çevredeki banliyö ve kırsal alanlardan önemli ölçüde daha sıcak hale getirir. Ortalama 4-6 derece daha sıcak ve komşu alanlardan 10 dereceye kadar daha yüksek.

Peki şehirlerimiz neden bu kadar sıcak oluyor?

Kentsel alanlarda ısıyı artıran birçok özellik vardır. Örneğin, şehirlerde yollar ve binalar gibi daha fazla kapalı yüzey vardır, bunlar gün boyunca ısıyı emer ve geceleri yayar. Ayrıca, ısı yayan toplu taşıma sistemleri gibi daha yüksek yoğunlukta insan ve altyapı vardır. Bu, düşük havalandırma ve daha az yeşil alan ve su yolu ile birleşerek sıcaklıkları düşürmeye yardımcı olabilir.

Aşırı sıcaklığın sonuçları sadece rahatsız edici değil aynı zamanda tehlikelidir. Susuzluğa, sıcak çarpmasına ve diğer kısa vadeli fiziksel etkilere neden olabilen dayanılmaz sıcaklıkların yanı sıra, UHI etkileri ayrıca kirliliği hapseder, bu da hava kalitesini düşürür ve daha uzun vadeli sağlık risklerine yol açar. Bunlar orantısız bir şekilde savunmasız ve marjinal grupları etkiler: düşük gelirli, işsiz ve evsiz insanlar, ayrıca çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlıklardan etkilenenler. Ayrıca artan enerji talebine yol açarak şehirlerin ekolojik ayak izini artırırlar.

Aşırı sıcaklarla nasıl mücadele edebiliriz?

Bu JRC politika özeti, politika yapıcıları sera gazı emisyonlarını azaltırken aşırı sıcaklıklara karşı dayanıklılığı artırarak azaltma ve uyum eylemlerini birleştirmeye teşvik ediyor. Bu eylemlerin çoğu, Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi'nin bir parçası olarak şehirler tarafından üstleniliyor.

Örneğin, İspanya'nın Murcia şehri, kentsel aşırı ısınmayı ele alma eylemleri nedeniyle Belediye Başkanları Sözleşmesi'nin spot ışığı ödülünü kazandı. Bunlar arasında, güneş ışığını emmek yerine yansıtmak için koyu renkli asfalt yolların yüzeyini daha açık renkli malzemelerle yeniden kaplamak ve yüzey sıcaklıklarını önemli ölçüde azaltmak da vardı.

Büyük bir etkiye sahip bu basit eylem, şehrin aşırı sıcağa uyum sağlamak için aldığı 61 önlemden sadece biriydi. JRC, bu politika özetiyle, yerel yönetimlere kentsel ısıyla başa çıkmak için atabilecekleri adımlar hakkında bilgi vermek için en iyi yolu belirliyor. Örneğin:

  • Yeşil duvarlar ve çatılar gibi yeşil altyapıyı entegre etmek ve geliştirmek ve ağaç ve bitkili yüzey sayısını artırmak. Ağaçlar ve yeşil alanlar, şehirlerdeki havayı soğutmak için olağanüstü bir kapasiteye sahiptir: 600'den fazla Avrupa şehrinde yapılan bir araştırmaya göre, kentsel ağaçlar hava sıcaklığını ortalama 0,8 derece düşürmektedir.
  • Kamusal alanlara su tesisatı ve akar su konulması, halka içme suyu sağlanması ve su kullanımının daha verimli hale getirilmesi.
  • Binaların izolasyon ve panjur ile güçlendirilmesi ve yenilenmesi, ayrıca sokaklarda ve binalarda beyaz boya gibi yansıtıcı malzemelerin kullanılması.
  • Kentsel çiftçiliğin teşvik edilmesi.
  • Örneğin aşırı sıcak olaylarında halkı yönlendirecek uyarı sistemleri veya barınakların ve içme suyu noktalarının yerlerinin gösterilmesi gibi zamanında sağlık önlemlerinin sağlanması.
  • En iyi uygulama örnekleri arasında, Barselona'daki pilot okulların, sıcak hava dalgaları sırasında halka açık soğutma barınaklarına dönüştürülmesi ve Torino'da doğa temelli çözümlerin benimsenmesi yer alıyor.

Etkili yer temelli politikalar ve eylemler, sıcaklık değişimleri ve bunların kentsel dağılımları hakkında daha derin bir anlayış gerektirir. Her şehir benzersizdir ve kentsel adaptasyon planları, yüksek maruziyet alanlarını ve savunmasız mahalleleri etkili bir şekilde hedeflemek için kendi alanlarını ve coğrafyalarını dikkate almalıdır.

Topluma olumlu etki

Bu araştırma, yerel, bölgesel ve ulusal otoritelerin küresel ortalama sıcaklıklar arttıkça aşırı sıcaklığı daha iyi yönetmek için pratik ve uygun maliyetli politikalar geliştirmelerine yardımcı olur. Bu politikaları uygulamak için Belediye Başkanları Sözleşmesi gibi ortaklarla çalışan JRC, toplumun bir bütün olarak yararına yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı oluyor.

Kaynak

JRC