SOFIA, Moleküler Bulut Oluşumunda Resmin Tamamlanmasına Yardımcı Oluyor

17 Mayıs 2023 22:46 Bilim
resimler-haber/cygnus-x-sophia-upgreat-ionized-cabon-data-overlaid-800w.webp
google news

Moleküler bulutlar - uzayda moleküllerin oluştuğu gaz ve toz kümeleri - Samanyolu'nun en yoğun bölgelerini oluşturuyor, ancak nasıl bir araya geldikleri büyük ölçüde bilinmiyor.

Nature Astronomy'de yayınlanan yakın tarihli bir çalışma, Samanyolu'ndaki en büyük yıldız oluşum bölgelerinden biri olan Cygnus X bölgesindeki moleküler bulutlardan iyonize karbon emisyonunu gözlemlemek için Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy'nin (SOFIA) upGREAT cihazından alınan verileri kullandı.

Almanya'daki Köln Üniversitesi'nden bir araştırmacı olan Nicola Schneider liderliğindeki astronomlar, iki moleküler bulutu çevreleyen dağınık gaz alanlarının çok hızlı bir şekilde çarpıştığını ve yeni yıldızların oluşabileceği yoğun bir bölge oluşturduğunu keşfettiler.  Bu çalışma, iyonize karbonun moleküler bulutlar arasındaki etkileşimleri ortaya çıkarabileceğine dair ilk kanıtı sunuyor.

SOFIA'da doktora sonrası araştırma görevlisi ve son makalenin yazarı Lars Bonne, "Bundan önce, bulut oluşumunun zaman ölçeği hakkında çok fazla belirsizlik ve tartışma vardı, çünkü bunu gözlemlemek son derece zor," dedi. "Bu, gerçekte nasıl gittiğinin doğrudan kanıtı: Hızlı!"

Onlarca yıldır, yıldızlararası ortamdaki çoğu işlemin yaklaşık 10 milyon yıl veya daha uzun zaman ölçeklerinde gerçekleştiği düşünülüyordu, ancak bu yüksek hızlı akış, Bonne'nin dediği gibi, malzemelerin yalnızca yaklaşık 1,2 milyon yılda bir araya gelmesine yol açıyor.

Önceki çalışmalar, çok benzer bir sürecin düşük kütleli bulutlarda da iş başında olduğunu göstermiştir. Bu önceki bulgularla birleştiğinde, böylesine büyük bir bölgede bulut çarpışmasına ilişkin bu ilk gözlem, resmin tamamlanmasına yardımcı oluyor. Birlikte, çalışmalar bir dereceye kadar evrenselliğe işaret ediyor: Yıldız oluşumuna yol açan hem daha küçük hem de daha büyük bulut çarpışma olaylarının artık hızlı olduğu biliniyor.

Bu çalışma aynı zamanda iyonize karbonun moleküler bulutlar arasındaki etkileşimleri ortaya çıkarabileceğine dair ilk kanıtı sağlıyor. Grup, Samanyolu bulutlarında büyük iyonize karbon haritaları oluşturan SOFIA'nın FEEDBACK programından alınan verileri kullandı. Schneider, Bonne ve işbirlikçileri, diğer dev moleküler bulutlarda meydana gelen benzer süreçleri bulup bulamayacaklarını görmek için GERİ BİLDİRİM verilerini keşfetmeye devam etmeyi planlıyor.

Kaynak
USRA

Foto: Cygnus X'in NASA'nın Spitzer Uzay Teleskobu tarafından elde edilen birleşik görüntüsü, SOFIA'nın mavi, yeşil ve kırmızı renklerle kaplanmış BÜYÜK iyonize karbon verileri.  Üç renk, farklı hızlarda hareket eden materyali temsil eder: mavi için -10 ila 4 km/s, yeşil için 4-12 km/s ve kırmızı için 12-20 km/s.  NASA/Spitzer/SOFIA