Sputnik V Aşısı Nedir? Nerede Üretildi?
Sputnik V Aşısı Nedir? Nerede Üretildi?
Rusya’dan ülkemize yakın zamanda 50 bin adet Sputnik V aşısıyla gelecek.
Şu anda dünya çapında geliştirilmekte olan yaklaşık 165 farklı koronavirüs aşısı bulunmaktadır. Ana aşı türleri arasında vektör aşıları, etkisizleştirilmiş aşılar, nükleik asit (DNA ve mRNA) aşıları ve rekombinant protein aşıları bulunur. Adenovirüs vektörüne dayalı Rus aşısı, 11 Ağustos'ta Rusya Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edildi ve koronavirüs SARS-COV-2'ye karşı tescilli ilk aşı oldu.
Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU Sputnik V aşısıyla ilgili yaptığı değerlendirmede Sputnik V aşısı üretilirken kullanılan taşıyıcı adenovirüslerin 2 temel geni, “E1 ve E3 genleri” özel yöntemlerle etkisiz hale getirilip temizleniyor. E1 geni virüsün çoğalmasını kontrol eden bir gendir. E1 geni tümüyle silindiğinde taşıyıcı adenovirüs vücutta asla çoğalamıyor, sadece 'taşıyıcılık görevini yerine getirebiliyor. Adenovirüsten E3 geni silinince taşıyıcı vektör adenovirüsün bağışıklık sisteminiz ile iletişime geçmesi daha da kolaylaşıyor ve dolayısıyla aşının etkinliği maksimuma çıkıyor.
Sputnik V aşısı güvenli mi?
Rusya’da, Gamaleya Enstitüsü’nün geliştirdiği Sputnik V aşısının etkinlik ve güvenliği bilim camiasında onaylanmıştır. Sputnik V aşısıyla etkinliği ve güvenliği ile ilgili önemli bilimsel çalışmalar Bilim insanı Denis Y. Logunov başkanlığındaki ekip tarafında yapılmış ve araştırma sonuçları ünlü tıp dergisi The Lancet’in 20 Şubat 2021sayısında yayımlanmıştır.
Bilim insanı Loganov yaptıkları faz 3 denemesinin analizinden Sputnik V'in etkinliği ve güvenliğine ilişkin ön sonuçların heterolog rekombinant adenovirüs (rAd) bazlı bir aşı olan Sputnik V’nin iyi bir güvenlik profili gösterdiğini bildirmiştir.
Sputnik V aşısı nerede üretildi?
Sputnik V aşısı Rusya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi’nde üretilmiştir.
1891 yılında kurulan Onursal Akademisyen Nikolay Fedorovich Gamaleya'nın adını taşıyan Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi alanında dünyanın önde gelen araştırma kurumlarından biridir.
365 bilim insanının çalıştığı merkezin müdürü Profesör Alexander Leonidovich Gintsburg’dir.
Merkezin amacı epidemiyoloji, tıbbi ve moleküler mikrobiyoloji ve bulaşıcı immünoloji alanındaki temel sorunları çözmektir.
Merkezin yaptığı çalışmalar.
- İnsan hastalıklarının ortaya çıkışı, işleyişi ve salgın tezahürü
- Patojenik mikroorganizmaların kalıcılığı sorunları
- Bulaşıcı hastalıkların teşhisi ve önlenmesi yolları ve araçları
Bu yeni bir teknoloji mi?
Prof. MÜFTÜOĞLU Sputnik V’nin vektör aşı teknolojisi ile üretildiğini ve bu teknoloji Oxford/AstraZeneca ve Johson&Johnson tarafından da kullanıldı. Bu aşılarda üretim maliyetleri çok daha ucuz. Ayrıca çok düşük ısılarda depolama mecburiyetiniz olmadığı için vektör aşıları lojistik açısından da çok avantajlı aşılar olduğunu belirtti.
Bu aşının da riskleri var mı?
Prof. MÜFTÜOĞLU “Bugüne kadar kullanıma sunulan aşıların tümü için bazı şüphe ve riskler muhakkak ki var. Sputnik V’yi üreten firma ise bugüne kadar -diğer aşılarda olduğu gibi- yorgunluk, baş ağrısı, nezle, grip benzeri belirtiler, aşı yerinde cilt tahrişi ve ağrı dışında ciddi bir yan etkinin görülmediğini iddia ediyor” dedi.