Talebe Dayalı İkamet Ve Çalışma İzni: Mavi Kart

05 Eylül 2022 16:55 Gündem
resimler-haber/ab_mavi_kart.webp
google news

Avrupa Birliği'nde Mavi Kart veya Mavi Avrupalı İşçi Kartı (İngilizce: Blue Card), Avrupalı olmayanlar için Avrupa Birliği genelinde çalışma ve oturum izni sağlayan bir karttır. Mavi Kart, ABD'deki Yeşil Karttan ilham alınarak ortaya çıkarılmıştır. AB bayrağının zemin renginin mavi olması nedeniyle mavi kart adını almıştır.

Mavi Kart’a başvuru yapabilmek için aşağıdaki diploma yada belgelerden biri yada birden fazlasına sahip olmak gerekiyor.

Lisansüstü Diploma Sahipleri

Lisans Mezunları,

Meslek Yüksek Okul Sahipleri (Ön Lisans)

Meslek Lisesi Mezunları

Mesleki Ustalık Belge Sahipleri

Aşağıdaki AB ülkeleri Avrupa Blue Card vermeyi kabul etmişlerdir. Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç

Avrupa Konseyi’nin, Mayıs 2009 ve Aralık 2011'de kabul ettiği AB Mavi Kart ve tek izin direktifleri ile AB Mavi Kart Programı: Talebe dayalı bir ikamet ve çalışma izni oluşturuldu.

Mavi Kart Ağı, Avrupalı işverenlerin AB vatandaşı olmayan kişilerle bağlantı kurmalarını ve onlara AB'nin Mavi Kart ile Avrupa Birliği'nde istihdam ve ikamet sunmalarını sağlayan bir ortam oluşturur.

Adayların görevi çevrimiçi profillerini doldurmak ve bakımını yapmak. İşverenler, iş gereksinimlerine uyan adayları tarayıp ararlar. Doğru aday bulunduğunda işveren bağlantı kurup bir mülakat başlatır.

Kaynak
AB Mavi Kart