Trabzon Marka Şehir Tasarım Sergisi
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sanat sezonuna 'Trabzon Marka Şehir Tasarım Sergisi' ile devam ediyor.
Akademisyen Eda Uzun & Sertaç Uzun 'un tasarımlarıyla gerçekleşecek olan sergi 5 Mayıs Cuma günü saat 17.30 'da Trabzon Güzel Sanatlar Galerisinde sanat severlerin ilgisine sunulmuştur.
Sergi Yeri:
Trabzon Güzel Sanatlar Galerisi
Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Halkevi Cad. Kemerkaya Mah. Uzun Sok. No:1
Ortahisar/TRABZON
Tlf: +90 462 280 17 35
MANİFESTO
Trabzon şehri kimileri için bir sevdadır. Şehrine gönül vermiş Trabzon’un yerli halkı kadar, buraya yolu düşenleri de kendine hayran bırakır. Karadeniz bölgesinin doğusunda yer alan bu liman kenti binlerce yıl çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Doğal güzellikleri, kente has kültürü dünyanın dikkatini çekmektedir. Doğasıyla adeta cenneti andıran bu kent için Evliya Çelebi “Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası” demiştir. Bu güzel şehrin marka değerinin arttırılması ve dünyaca daha iyi tanınması için markalaşma projelerinin gerçekleştirilmesi önemlidir.
Küreselleşen dünyamızda artık insanlar, ürünler ve hizmetler gibi şehirler de marka haline gelebilmektedir. Şehir markalaşması, şehirlere vatandaşların, ziyaretçilerin, yatırımcıların akıllarında özgün bir kimlik kazandırmak için pazarlama tekniklerinin kullanılmasıdır. Günümüzde şehir markasının oluşması, şehirlerin ekonomik anlamda gelişmesine, hızlı değişimlerle rekabet edebilmeye, yaşam kalitesi ve istihdam artışına olanak sağladığı için, şehirlerin markalaşmayı hedeflemeleri kaçınılmaz hale gelmiştir. Şehir markalaşmasının bir parçası olan marka şehir tasarımı, şehirlerin gelişmesi ve markalaşması adına büyük önem arz etmektedir. Şehrin sahip olduğu özelliklerin, sadece ona ait güzelliklerin hepsini, şehrin görsel imajını kapsayan, sürdürülebilir marka şehir tasarımının oluşturulması sürecinde birçok alandan faydalanılmaktadır.
Şehirlerin gelecekleri ekonomik durumlarıyla doğrudan ilişkilidir. Şehri marka haline getirmek, insanları ve yatırımcıları çekmesi açısından kentteki refahı arttırmak ve kentin kalkınmasını sağlamak için ilk adım olmalıdır. Her şehrin kendine has özellikleri ve farklılıkları bulundurması gerekmektedir. Bazı kentler tarihi altyapıya sahipken diğerleri çok daha farklı özellikler barındırabilmektedirler. Şehir markalaşması doğal veya yapay şekilde yapılanabilmektedir. Doğal markalaşma, bir kentin benzersiz bir özelliğini veya şehrin mevcut kültürünü kapsamaktadır. Şehrin yerel ürünleri ve zanaati, doğal kaynaklar, gıda maddesi, doğal çekicilik, kültürel miras (somut veya soyut), efsane veya tarihsel olay gibi sıradan bir şey üzerinde odaklandığı etkili bir yöntemdir. İdeal olarak, doğal markalaşma bir şehir için resmi olmayan bir takma ad ile başlamaktadır. Örneğin 100 Kuleli Kent: Prag, Işıklar Şehri: Paris, Tuna’nın İncisi: Budapeşte gibi…Yapay markalaşma ise henüz gerçek olmayan bir kentin geleceği hakkında bir vizyon kurmaktır. Örneğin, bir kent bir inovasyon ekonomisine sahip olmaksızın kendisini bir yaratıcılık, yenilikçilik veya bilim merkezi olarak markalamaya çalışabilir.
Bu sergide Trabzon kentinin bir markaya dönüşebilmesi için marka şehir tasarımlarına yer verilmiştir. Çalışılan Trabzon şehir logosunun çıkış noktası, Trabzon dağlarının şekli, Trabzon insanının yerinde duramayan kıpır kıpır heyecanı, hareketliliği ve kentin simgesi olan hırçın deniz dalgalarının formudur. Ayrıca Trabzon’un simgesi, göz bebeği olan Trabzonspor’un renkleri olup halkla bütünleşmiş olan bordo ve mavi renkleriyle bütünlük sağlanmaktadır. Logonun dinamik formları, kentin hareketli insanına vurgu yapmaktadır. Çalışmada el yazısı font tercih edilmiştir. Çalışılan Trabzon Şehir Logosunun sade ve anlaşılır olması uygulanabilirliğini kolaylaştırmakla birlikte halk tarafından kolay algılanması beklenmektedir. Ayrıca bir ambleme ihtiyaç duyulmamış, logonun içinde anlatılmak istenen mesaj verilmeye çalışılmıştır. Şehrin doğal güzellikleri ve bu şehrin heyecanlı insanın dinamizmi ile “Cennet Şehir” yani “City Called Heaven” sloganı kullanılmıştır.