Trabzon'da "Şiddete Sıfır Tolerans" Paneli Düzenlenecek

20 Kasım 2021 15:15 Kültür/Sanat
resimler-haber/25_kasım_kadına_şiddet_günü.jpg
google news

1999 yılında Türkiye’nin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler teşkilatı, Genel Kurul’da 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Tarihin 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir olaya dayanmaktadır. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo'nun: "Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler" şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra boğazlanıp dövülerek vahşice öldürülürler.

25 Kasım, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa, ırkçılığa ve kadınları, kadın haklarını yok sayan sistemlere karşı farkındalık yaratma amacıyla her yıl anılmaktadır. 

25 kasım kadına yönelik şiddet mücadele günü

Bu yıl 25 Kasım’da Trabzon’da Şiddete Karşı Sıfır Tolerans başlığıyla Trabzon Belediyesi ve KTÜ iş birliğiyle bu günün anlam ve önemine istinaden panel düzenlenecek. Panelde KTÜ Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erdal Özer, Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez, Trabzon Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Betül Saylan ve Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu konuşmalarında bulunacaklar. Panel, 25 Kasım Perşembe günü 14:30’da Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.  

Trabzon Barosu, bu yıl yine "Keşanlı Kadınlar Direksiyonda" etkinliğiyle Konvoy düzenlenleyecek. Saat 11.00'de Akyazı Stadı'ndan başlayacak kadın konvoyu Meydan Parkında sona erecek, Meydan parkında gerçekleştilecek Basın Açıklamasından sonra kadına yönelik şiddet ile mücadeledeki huuki süreç bilgilendirilmesi için Meydan parkında şiddet ihbar sandığı kurulacak ve KADES uygulaması tanıtımı yapılacak.