Türkiye’deki Kayak Merkezleri

07 Ocak 2022 19:03 Kültür/Sanat
resimler-haber/kayak_merkezleri_haber.webp
google news

Türkiye’deki Kayak Merkezleri 

Türkiye’de uluslararası turnuvaların da düzenlendiği tam donanımlı 41 kayak merkezi bulunmaktadır. Bu merkezlerde aktif olarak kayak sporu yapılmaktadır. Genellikle kayak merkezleri ekim, kasım ya da aralık aylarında faaliyete geçer ve mart-mayıs ayları arasına kadar hizmet verir.

Kayak, insanların kar üzerinde ağırlığı daha geniş bir alana yayarak, yumuşak kara batmadan, kaymayla ilerlemesine yarayan, adım atıldığında ise ortası esneyerek kara yapışıp ayakla vücudu ileri itme imkânı veren araç ve bu araç kullanılarak yapılan bir spor dalıdır.

Kayağın ilk çıkış şekli, insanların karda batmamak için çeşitli ağaçlardan çeşitli şekilde parçalar yapması olarak düşünülür. Tarihçesi 10-20 bin yıl öncesine ait ilk kayaklar, çam, dişbudak ve betula ağaçlarından yapılmış olup, bunların kara tutunmalarını artırmak için  taban ortaları katranla veya deriyle kaplanmıştır.

Kayağın ilk ortaya çıktığı ve kullanıldığı bölgeler; Moğolistan, Altaylar ve Sibirya'dır.

Kayak Teknikleri

Alp Disiplini: kar üzerinde kayaklarla birlikte yapılan, kapılardan geçerek en hızlı aşağıya inmenin temel olduğu bir yarışmadır. 1936 Kış Olimpiyatları ile birlikte olimpiyat sporları arasına katılmıştır. Sporcular olimpiyat ve dünya şampiyonalarına katılabildiği gibi, her sene dünya kupası yarışlarına da katılır. Alp disiplini kapsamında dört önemli yarış türü vardır.

Bunlar, slalom (SL), büyük slalom (GS), süper büyük slalom (super-G) ve iniş yarışlarıdır.

Kuzey Disiplini: Kuzey disiplini ise ağırlıkla düz yol ve çıkış içeren dayanıklılık temelli yarışları içerir. Topuklar serbesttir, sadece ayak uçları kayağa tutunur; böylece kayakçının dizleri dönüşlerde neredeyse kara değer.

Telemark: Telemark, Alp ve Kuzey kayak dallarının birleşiminden oluşmuş bir kayma tekniğidir. Kayak ayakkabılarının sadece ucunun kayağa sabitlendiği ve topuk bölgesinin serbest kaldığı, her türlü zeminde kaymaya uygun bir dönüş tekniktir.

Gerekli Malzemeler

Kıyafet:

Kayak montu, kayak pantolonu, kayak gözlüğü, kayak eldiveni, kayak içliği, kayak beresi, boyunluk gibi kıyafetlerin yanı sıra kayak kaskları da mutlaka kullanılması gereken ekipmanlar arasındadır.

Kayak Takımı

Farklı kayak takımları vardır. Kayak takımı seçimi için kişinin boy, kilo ve bilgi seviyesinin bilinmesi gerekir. Arka kısmı dar, ucu kıvrık ya da dikdörtgen şeklinde farklı kayak takımları vardır.

Baton

Batonlar, dönüşlerde ve kayak üzerinde dengede kalmaya yardımcı olur. Eğimli pistlerde dengede kalmak, düz alanlarda ise hız kazanmak için batonlar kullanılır.

Ayakkabı

Bilek üstüne kadar çıkan uzun ayakkabılar sert ya da hafif formlarda deri plastikten üretilir. Bilekleri de saran bu ayakkabılar ayak ve bileği sabit tutabilmesi için özel olarak tasarlanır.

Bağlama

Ayakkabıların ön ve arka kısmında kullanılan bağlama, kayak ve ayakkabıların sabit durmasını sağlar. Belli ölçülere sahip olan bağlamalar sert plastik materyallerden üretilir.

Kayak merkezleri hakkında kısa bilgiler

Palandöken Kayak Merkezi

Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum'un güneyinde yer alan 3 bin 176 metre yüksekliğindeki Palandöken Kayak Merkezi Palandöken Dağları'nın eteklerine kuruludur. 70 kilometre uzunluğunda ve 25 kilometre genişliğinde bir alanı kaplayan Palandöken Dağlarında Erzurum (Hınıs) Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylası'ndan oluşan 3 adet kayak merkezi bulunmaktadır. Erzurum Boğazı, aynı zamanda Palandöken Kayak Merkezi adıyla anılmaktadır. Palandöken Kayak Merkezi’nde slalom ve büyük slalom yarışmaları için Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescilli iki pist bulunmaktadır.

Kayak Merkezlerinde Hava Durumu

Kaynak 

Palandöken

Kültür Portalı

Kartepe Kayak Merkezi

Kartepe Kayak Merkezi son zamanlarda kar tatili arayanlar ve kayak severler için en çok tercih edilen kış sporu merkezlerinden biri oldu. Birçok il merkezine yakınlığından dolayı da kış dönemi sıklıkla tercih edilmektedir. Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli İlinin Kartepe ilçesinde bulunan, İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü arasında yer almaktadır.

Kartepe Kayak Merkezi’nin bulunduğu yerin doğal güzelliği, Sapanca gölü manzarasına sahip olması ve ormanlarıyla kayak sporunun yanı sıra dağcılık, kampçılık, doğa yürüyüşleri, futbol kampı, doğa fotoğrafçılığı gibi faaliyetler de yapılabilmektedir.

Bursa'ya 170 km, Yalova'ya 85 km, Sakarya'ya 45 km, 110 km, Bolu'ya 165 km, Eskişehir'e ise 170 km mesafededir.

Zirvesi deniz seviyesinden 1608 metre yükseklikte olan bölge meteorolojik verilere göre, kış aylarında kuzeybatı yönünden esen ve Karadeniz'i aşarak bölgeye yoğun yağış getiren karayel rüzgârı, Marmara bölgesinde ilk olarak karşılaştığı Samanlı Dağı'nın en yüksek tepesine yoğun kar yağışı bırakmaktadır. Kasım ortalarında başlayan kar, nisan sonuna kadar ortalama 1,5-3 metreyi bulmaktadır. Yaklaşık 1250 metrede kurulu tesisleri 42 kilometrelik pist alanı ile Türkiye'nin sayılı kayak merkezlerinden olan ve Kartepe Kış Sporları Merkezi'nde, 14 adet doğal pist, 3 adet telesiyej ve 2 adet teleski (T bar) bulunmaktadır.

Kayak Merkezlerinde Hava Durumu

Kaynak

Kartepe Kaymakamlığı

Kartepe Belediyesi 

 

Uludağ Kayak Merkezi

Uludağ Kayak Merkezi

Uludağ Kayak Merkezi, Bursa'nın 36 km güneyinde yer alır. Fatintepe ve Kuşaklıkaya adlarındaki iki tepe üzerinde kurulmuştur. Flora ve faunasının zenginliği ile 1961 yılında milli park ilan edilen Uludağ, sadece kış turizmine değil, yaz aylarında kampçılık, trekking ve günübirlik piknik etkinliklerine de olanak sağlamaktadır. Antik dönemde Olympos Mysios adıyla tanınan Uludağ, Tanrıların Troia Savaşı’nı izlediği yer olarak mitolojideki yerini almıştır.

Kayak Merkezi modernliği ve kalitesi ile kış turizminin merkezi konumundadır. Uludağ kayak merkezi Alp ve Kuzey disiplini ile "Tur kayağı" ve "helikopterli kayak" uygulamaları bakımından uygun coğrafya şartlarına sahiptir. Kayak dışında snow board, big foot, buz pateni, kar motosikleti aktiviteleri yapılabilir.

Modern otel ve tatil köyleri, günübirlik kayak turları ve geziler için özel tesisler, alışveriş merkezleri, dans ve eğlence merkezleri, işletmeler tarafından sunulan kayak malzemeleri kiralama hizmetleri, kayak uzmanları tarafından verilen özel dersler ve daha birçok ayrıcalık Uludağ Kayak Merkezinde isteyenlere sunulmaktadır. Uludağ Kayak Merkezi, Alp ve Kuzey Disiplininin sonucu olarak Tur Kayağı ve Helikopterli Kayak aktivitelerine elverişli bir Kayak Merkezidir. En düşük rakım 1750 metre, en yüksek rakımsa 2435 metre olan Uludağ Kayak Merkezinde, zirve ise tam 2543 metre, otellerin yer aldığı alanın zirve noktası ise 2000 metre dolaylarındadır.

Kayak Merkezlerinde Hava Durumu

Kaynak

Uludağ

Türkiye Kültür Portalı 

Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 

 

Yalnızçam Kayak Merkezi

Yalnızçam Kayak Merkezi

Ardahan'a sadece 20 km. uzaklıktadır. Bu yolun ilk 17 km si asfalt karayolu, bu yoldan planlama alanına bağlantıyı sağlayan 3 km’lik yol ise stabilize yoldur. 1998 yılında yapımına başlanan tesis baby-lift ile hizmete sunulmuş olup, telesiyej kurulması çalışmaları sürdürülmektedir. Günübirlik, ihtiyaçlar karşılanmak üzere kafeterya ve 20 kişinin konaklayabilmesine imkan sağlayacak şekilde konaklama tesisi yapılarak, özel teşebbüse verilmek suretiyle hizmete sunulmuştur.  

Sarıçam ormanları arasında kurulan Yalnızçam Kayak Merkezi kristal karı ile dikkat çekiyor. Farklı zorluk derecelerine sahip 5 pisti bulunan merkezde snowboad için uygun koşullara sahiptir. Merkezde 1 adet telesiyej ve 2 adet teleski bulunmaktadır. Yeni teknoloji ile yapılan telesiyej hattı 3 km uzunluğunda ve kapalı sisteme sahiptir.

Kayak Merkezlerinde Hava Durumu

Kaynak:

Ardahan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Ardahan Valiliği

Denizli Kayak Merkezi

Denizli Kayak Merkezi

Merkez Denizli ili Tavas İlçesine bağlı Nikfer Mahallesi sınırları içerisindeki Bozdağ’da bulunuyor. 2420 metre rakımda bulunan merkezde toplam 13 kilometre uzunluğunda 9 adet pist bulunmaktadır. Denizli merkeze 75 km uzaklığındaki Denizli Kayak Merkezinde 2 telesiyej, 1 teleski ve yürüyen bant bulunuyor. Amatör ve profesyonel kayakçılara hizmet veren mekanik tesislerde saatte 2.500 kişi taşınabiliyor. Tesiste ziyaretçilerin günübirlik tüm ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal tesis bulunuyor.

Kayak Merkezlerinde Hava Durumu

Kaynak

Denizli Belediyesi 

Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış Kayak Merkezi

Dünyanın en uzun kayak pistlerinden birine sahip olan ve "Türkiye'nin lnsburg'u" diye de adlandırılan Sarıkamış Kayak Merkezini diğer pistlerden ayıran özelliklerin başında bölgeye yağan karın cinsi ve oranı geliyor. Sarıkamış dışında sadece AIpler'de bulunan kristal kar, kayak sporu için son derece elverişli. Yılın büyük bir bölümünün güneşli geçmesine rağmen, kar ilk yağdığı günkü özelliğini kaybetmiyor. Sarıkamış'ın kayak pistlerinde çığ tehlikesi yok. Ayrıca pistler sarı çam ormanlarıyla çevrili olduğundan rüzgardan da korunuyor.

Kış sporları ve kış turizmi bakımından Türkiye’nin 1. derece öncelikli 5 merkezinden biri olan Sarıkamış Kayak Merkezi, çevresi ünlü sarıçam ormanları ile kaplı, 2200-2900 m yükseklik gösteren bir plato üzerinde yer alır. Kars’a 54 kilometre, Erzurum’a 153 kilometre uzaklıktaki kayak merkezi Kars Havaalanına 40 dakika mesafededir.

Sarıkamış İlçe merkezinin güneydoğusunda Cıbıltepe (2200 – 2634 metre.) batısında Suphan Dağı (2200 – 2810 metre) kayak alanları yer almaktadır. Sarıkamış Kayak Merkezi, yaklaşık “5000 / kayakçı / gün” büyüklüğünde bir kapasite sunmaktadır. Sarıkamış kayak alanında 2 adet telesiyej tesisi (birinci 1437 m., ikincisi 1807 m, uzunlukta) hizmete açılmıştır. 2017 yılı başı itibariyle toplam 1037 yatak kapasiteli 15 adet Turizm İşletme Belgeli tesis yer almaktadır. Normal kış koşullarında yılda ortalama olarak 4 ay, 8 ile 120 santimetre kalınlığında karla kaplı olan Sarıkamış’ta en uygun kayak mevsimi 10 Aralık - 10 Nisan tarihleridir. Sarıkamış çevresi özellikle "Alp ve Kuzey Disiplini" kayak uygulamaları ile "kayak safari" ve "kızaklı geziler" için çok uygun ortam sunmakta, snowboard sporu ise kısmen yapılabilmektedir. Sarıkamış Kayak Merkezi Slalom, Büyük Slalom ve Süper-C kayak türlerini yapmaya elverişlidir.

Kayak Merkezlerinde Hava Durumu

Kaynak

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Sarıkamış Kaymakamlığı

Erciyes Kayak Merkezi

Ergan Kayak Merkezi

Kop Dağı Kayak Merkezi

Kartalkaya Kayak Merkezi

Hakkari Kayak Merkezi

Hesarek Kayak Merkezi

Keltepe Kayak Merkezi

Nemrut Kayak Merkezi

Murat Dağı Kayak Merkezi

Elmadağ Kayak Merkezi

Hazarbaba Kayak Merkezi

Davraz Kayak Merkezi

Yıldıztepe Kayak Merkezi

Çambaşı Kayak Merkezi

Eren Dağı Kayak Merkezi

Yıldız Dağı Kayak Merkezi

Saklıkent Kayak Merkezi

Ilgaz Kayak Merkezi

Akdağ Kayak Merkezi

Bozdağ Kayak Merkezi

Küpkıran Kayak Merkezi

Konaklı Kayak Merkezi

Mersivan Kayak Merkezi

Kandilli Kayak Merkezi

Yedikuyular Kayak Merkezi

Yurduntepe Kayak Merkezi

Gevaş Abalı Kayak Merkezi

Zigana Kayak Merkezi

Ovacık Kayak Merkezi

Güzeldağ Kayak Merkezi

Bitlis Kayak Merkezi

Yolçatı Kayak Merkezi

Ermenek Kayak Merkezi

Gerede Kayak Merkezi

Salda Kayak Merkezi

Kaynak:

Türkiye Kültür Portalı