Uluslararası Uzay İstasyonu Nerede?

05 Ağustos 2023 22:03 Bilim
resimler-haber/uluslararası_uzay_istasyonu_1.webp
google news

Avrupa Uzay Ajansı (ESA)'nın Columbus laboratuvarına sahip Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), kelimenin tam anlamıyla yerçekimine meydan okuyan hızlarda 400 km yükseklikte uçuyor. 28.800 km/s hızla, ağırlıksız laboratuvarın Dünya'nın tam bir turunu tamamlaması sadece 92 dakika sürüyor. İstasyonda çalışan ve yaşayan astronotlar, her gün 16 gün doğumu ve gün batımını deneyimliyor.

ESA tarafından geliştirilen yukarıdaki izleyici, Uzay İstasyonunun şu anda nerede olduğunu ve 90 dakika önceki ve 90 dakika sonraki yolunu gösteriyor. İstasyonun yörüngesi nedeniyle gezegenimiz üzerinde batıdan doğuya doğru hareket ediyor gibi görünüyor ve Dünya'nın kendi dönüşü nedeniyle Uzay İstasyonu her yörüngede 2200 km batıya doğru hareket ediyor. Buradan doğru zamanda yukarıya bakarak Uluslararası Uzay İstasyonunu kendi gözlerinizle görebilirsiniz.

Uluslararası Uzay İstasyonu, uzayda uçulan en büyük nesnedir. Dünya etrafında ortalama 27.700 km/s hızla dolaşıyor ve günde 16 yörüngeyi tamamlıyor. Geceleri bizden 320 kilometre yukarıda uçtuğu için Dünya'dan kolayca görülebilir. İstasyonu inşa etmek için ABD, Rusya, Japonya, Kanada ve birçok ESA üye devleti dahil 16 ülke birlikte çalıştı.

ISS'nin en büyük kısmı, 16 büyük güneş panelinin bağlı olduğu merkezi bir kiriştir. Astronotların yaşadığı ve çalıştığı modüller kafesin merkezine takılır. Avrupa'nın en büyük ISS projesi, astronotların ağırlıksız koşullarda bilimsel deneyler yapabilecekleri Columbus bilim laboratuvarıdır. Bu uzay laboratuvarının hem içinde hem de dışında pek çok farklı türde deney yapılabilir.

ESA ayrıca ISS'ye malzeme götürmek için tasarlanmış bir dizi mürettebatsız uzay aracı olan Otomatik Transfer Aracını (ATV) da yapar. Kargo gemisi yiyecek, yakıt, ekipman ve diğer malzemeleri teslim eder.

Kaynak

ESA