Virüsler İçin Yeni Bir Koruyucu Çözüm

03 Nisan 2021 08:23 Gündem
resimler-haber/Moren_kisisel_koruyucu_elbise.jpg
google news

Virüslerin Yayılmasını Sınırlamak İçin Yeni Bir Koruyucu Çözüm

Mevcut COVID-19 bağlamında, hastalığın yayılmasını sınırlamak ve durdurmak için her zamankinden daha fazla korumaya ihtiyaç var. Bu süreçte tüm bilim ve tıp topluluğu ön saftadır ve herhangi bir şekilde çözüm bulmaya yardımcı olmak için birçok girişim ortaya çıkmaktadır.

İspanya'daki Santiago de Compostela Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, COVID-19 salgınında kullanılan kişisel koruyucu ekipmanların (KKE) sterilizasyonu ve yeniden işlenmesinde süper kritik sıvıların kullanımı için bir proje üzerinde çalışıyor.

COVID-19 salgınının en kritik zamanlarında meydana gelen ve birçok sağlık çalışanının tek kullanımlık ekipmanlarını önerilenden çok daha uzun süre tekrar kullanmasına ve böylece kendilerini riske atmasına neden olan genel KKE kıtlığı sırasında fikir ortaya çıktı.

Araştırma grubu, KKE'lerin yeniden işlenmesine potansiyel olarak uygulanabilen hafif koşullarda süper kritik CO2 kullanan bir sterilizasyon yöntemi geliştirmiş ve patentini almıştır. 

Isı, kimyasal veya radyasyon gibi geleneksel sterilizasyon yöntemlerinin çoğu genellikle bu malzemelerle uyumlu değildir. Süper kritik sterilizasyon, yalnızca SARS-CoV-2'yi değil, bakteriler gibi diğer potansiyel olarak tehlikeli mikroorganizmaları en dirençli formlarında bile öldürebilen hafif çalışma basınç ve sıcaklık koşullarında süper kritik CO2 kullanır. Hastaneye transfer edildiğinde, bu teknoloji, malzemenin performansına zarar vermeden birkaç döngü boyunca KKE'lerin daha uzun süre kullanımına izin verecektir.

Proje, 'Translacion COVID-19' programı kapsamında Bölgesel Sağlık Hizmeti Axencia de Coñecemento en Saúde aracılığıyla Galiçya hükümeti tarafından finanse edilmektedir. 

Yayım Tarihi:15 Mart 2021

Kaynak: European Cooperation in Science and Technology