Yapay Zeka Ve Yaşlılar: Sağlık İçin Yapay Zekada Yaş Ayrımcılığı

23 Şubat 2022 21:08 Yaşam
resimler-haber/yapay_zeka_yaşlılık_97.webp
google news

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yapay zeka teknolojilerinin yaşlı insanların sağlığını ve esenliğini iyileştirebileceğini, ancak tasarımlar, uygulamalar ve kullanımlarının yaş ayrımcılığından arınması gerektiğini bildirdi.

DSÖ’nün “Sağlık için Yapay Zekada Yaş Ayrımcılığı” isimli yeni politika belgesi, yapay zeka yoluyla yaş ayrımcılığı yapılması riskini en aza indirecek yasal, teknik ve diğer önlemleri öneriyor.

Yapay zeka, halk sağlığı ve yaşlı insanlar için sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere birçok alanda devrim yaratıyor. Yapay zeka, sağlık risklerini ve olaylarını tahmin etmek, ilaç geliştirmek, bakım hizmetlerinin kişiselleştirilmesini desteklemek ve çok daha fazlasına yardımcı oluyor.

Ancak gerekli dikkat olmazsa, yapay zeka teknolojileri toplumda zaten var olan yaşlı ayrımcılığını artırabildiği gibi, yaşlıların aldığı sağlık ve sosyal hizmetlerin kalitesini de düşürebiliyor.

Yaşlı insanların günlük hayatlarında teknoloji ile nasıl etkileşim halinde olmayı istedikleri konusundaki doğru olmayan tahminler sonucu da yapay zeka teknolojilerinin tasarımları ve erişimleri de sınırlı olabiliyor. Bununla birlikte yapay zeka nesiller arası teması azaltıp djital erişimin önündeki mevcut engelleri daha da derinleştirebiliyor.

DSÖ Nüfus İstatistikleri ve Sağlıklı Yaşlanma Birimi Başkanı Alana Officer yapay zeka alanında toplumun üstü kapalı ve açık ön yargılarının tekrarlandığını kaydetti ve “Yapay zeka teknolojilerinin faydalı bir rol oynamasını sağlamak için, tasarım, geliştirme, kullanım ve değerlendirmelerinde yaş ayrımcılığı olup olmadığı belirlenmeli ve varsa ortadan kaldırılmalıdır” diye konuştu.

DSÖ’nün politika bilgi notunda, yaşlılar tarafından ve onlarla birlikte yapay zeka teknolojilerinin katılımcı tasarımı; yaşa göre çeşitlilik gösteren veri bilimi ekipleri ve tüm yaşları kapsayıcı veri toplama gibi öneriler sıralanıyor.

DSÖ ayrıca, yaşlılar ve onların sağlık hizmeti sağlayıcıları ve bakıcıları için dijital altyapı ve dijital okuryazarlık, bunların yanında yaşlıların rıza gösterme ve itiraz etme hakları ve yaşlı insanları güçlendirmek için düzenlemelere yatırım yapılmasını gündeme getiriyor.

Kaynak

Birleşmiş Milletler Türkiye