Yenilemeler Ve Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri Avrupa'nın Yeşil Dönüşümünü Hızlandırabilir

01 Ekim 2024 21:10 Gündem
resimler-haber/bina_yenilemeleri.webp
google news

Avrupa Çevre Ajansı'nın (EEA) yakın zamanda yayınladığı rapora göre, binaların inşası, kullanımı ve yıkımı büyük çevre ve iklim baskılarına yol açıyor ancak enerji ve kaynakların verimli kullanımına odaklanan akıllı yenilemeler, Avrupa'nın konut sektörünün sürdürülebilirliğini artırmasına yardımcı olabilir.

EEA raporu “Binaların çevresel ve iklim ayak izini ele almak”' Avrupa'nın bina stokunun mevcut durumunu değerlendiriyor ve Avrupa'nın binalarını daha sürdürülebilir hale getirmek için nelerin gerekli olduğuna bakıyor. Mevcut binaları sürdürülebilir malzemelerle yenilerken iklim dayanıklılığını iyileştirmek ve doğayla çalışmak çok önemli. Rapor ayrıca 2050 yılına kadar bunu başarmak için hangi politika eylemlerinin gerekli olduğunu araştırıyor.

AB'nin çevresel ayak izinin %30'undan fazlası binalardan geliyor ve bu da onu en yüksek çevresel etkiye sahip sektör yapıyor. Birliğin malzeme tüketiminin yaklaşık üçte biri inşaata gidiyor. Binaların kullanımı toplam enerji tüketiminin %42'sini ve sera gazı emisyonlarının %35'ini oluşturuyor. Binaların devre dışı bırakılması, ağırlık olarak AB'deki en büyük atık akışına yol açıyor. EEA raporuna göre, yıkım atıklarının geri dönüşüm oranları yüksek olsa da, bunlar çoğunlukla düşük değerli geri dönüşüme yol açıyor.

Yaşlanan nüfus, artan refah ve değişen iklimin Avrupa'da binaların belirli kullanımlarına yönelik talepleri değiştirmesi bekleniyor, EEA raporu belirtiyor. Şehirlerde daha fazla binaya ihtiyaç duyulması muhtemel ve binaların enerji tasarrufu ve üretimi, iklim tehlikelerinden korunma ve doğanın onarılması gibi çevre ve iklim çözümlerine katkıda bulunması gerekiyor. Mevcut binaları yenilemek ve yaşam döngüleri boyunca düşük çevresel etkiye sahip inşaat ürünleri kullanmak, Avrupa'nın bina stokunu sürdürülebilir kılmak için önceliklendirilmelidir. Binaların daha düşük enerji tüketimine sahip olması ve iklim değişikliğine dayanıklı olması ve örneğin bina tasarımına yeşil alanlar, çatılar ve bitki örtüsü ekleyerek biyolojik çeşitliliği desteklemesi gerekir. Sürdürülebilir bir bina sistemi herkes için uygun fiyatlı ve erişilebilir konutlar yaratmalıdır. Bu amaç, güçlü yerel toplulukları besleyen katılımcı karar alma yaklaşımları ve sürdürülebilir binaların şimdi ve gelecekte uygun fiyatlılığını artırmak için bina yenilemeleri ve yükseltmeleri için sübvansiyonlarla desteklenebilir.

AB politikaları binalarla bağlantılı

Binalar, iklim ve enerji, döngüsel ekonomi, dijitalleşme, doğa ve adil geçiş gibi konular da dahil olmak üzere çeşitli temel AB politikalarıyla bağlantılıdır, ancak hepsini kapsayan tek bir AB bina stratejisi bulunmamaktadır.

Avrupa Komisyonu, yakın zamanda, inşa edilmiş çevreyi ve yaşam tarzlarını dönüştürmek için sürdürülebilir çözümler geliştirmek amacıyla 2021 yılında Yeni Avrupa Bauhaus politikası ve finansman girişimini başlattı.

Ayrıca, Avrupa Komisyonu'nun, Konut konusunda özel bir Komisyoner, Avrupa Uygun Fiyatlı Konut Planı ve inşaatın çevresel performansının artırılmasını da içerecek bir Konut İnşaatı için Avrupa Stratejisi'nin duyurulmasıyla konut konusuna giderek daha fazla odaklanması bekleniyor.

Kaynak

EEA

Resim: Jacopo Scudellari, Benim Şehrim /EEA