Yeşil Endüstriye Yatırım Yapmak

07 Kasım 2023 21:18 Ekonomi
resimler-haber/Yeşil_Endüstri.webp
google news

Avrupa, önümüzdeki on yıllarda, 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşmak da dahil olmak üzere iddialı sürdürülebilirlik hedeflerine kendini adamıştır. Bu geçiş, büyük yatırımlar gerektirirken, kamu bütçeleri güvenlik ihtiyaçları, enflasyon, yaşlanan nüfus ve diğer öncelikler nedeniyle artan baskı altındadır. Bugün yayınlanan bir Avrupa Çevre Ajansı (EEA) analizi bu zorluğu ele alıyor ve temiz teknoloji ile yeşil endüstriye yapılan yatırımları, yatırımları hızlandırmak ve Avrupa Yeşil Anlaşması hedeflerine doğru ilerlemek için temel çözümler olarak tanımlıyor.

Avrupa Çevre Ajansı açıklamasında, bir sonraki AB politika döngüsüne bakıyor ve rekabet halindeki toplumsal talepler ve kamu politikalarının mali sürdürülebilirliğine ilişkin artan endişeler karşısında Avrupa Yeşil Anlaşması'nın devam eden uygulanmasının sağlanmasına yönelik temel zorlukları ve fırsatları analiz ediyor.

Açıklamaya göre, AB'nin yeni yeşil sanayi politikası, sürdürülebilirliğe yönelik kamu yatırımlarını destekleyebilir ve özel sektörün sürdürülebilirlik geçişine katkısını artırabilir. Avrupa Yeşil Anlaşması'nın yıllık yatırım ihtiyacı 2030 yılına kadar yarım trilyon avroyu aştığı için, geçişin başarısı için özel finansman zorunlu olacaktır.

EEA açıklamasında, yeni bir AB yeşil sanayi politikasının, yeşil yatırımlarda duraklamayı önleyecek araçlardan biri olabileceği belirtiliyor. Ayrıca, 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşmak için hem kamu hem de özel sektör yatırımlarının, özellikle bina ve ulaşım sektörlerinde hızlı bir şekilde artırılması gerekiyor.

Açıklama, önerilen Net-Sıfır Sanayi Yasası'nı, Avrupa'da yeni bir yeşil sanayi politikasına yönelik önemli bir ilk adım olarak tanımlıyor ve bunun, tek pazara dayalı AB çapında yatay politikalarla desteklenmesi gerektiğini belirtiyor. Avrupa Komisyonu, Avrupa'nın net sıfır teknolojileri üretim kapasitesini güçlendirmek ve Avrupa'nın iklim nötrlüğüne geçişini hızlandırmak için Mart 2023'te Net Sıfır Sanayi Yasasını teklif etti.

Kaynak

EEA

Resim: Noah Buscher on Unsplash