Yolculuk
“Gülnihal Bayındır Alkan Yolculuk Çini Sergisi”
Trabzon Güzel Sanatlar Galerisi sanat sezonuna Gülnihal Bayındır Alkan’ın “Yolculuk” isimli kişisel çini sergisi ile devam ediyor.
Ankara doğumlu sanatçı,Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Uygulamalı Sanatlar Resim Bölümünden 1995, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Fotoğraf ve Kameramanlık Bölümü 2016 mezun olmuştur.
Geleneksel Türk Sanatlarının en önemlilerinden biri olan çini, genellikle mimari eserlerin; cami, köşk, saray, çeşme, türbe vb. yapıların iç ve dış süslemelerinde kullanılmış bir seramik ürünüdür. Toprağın, pişirilmeden önce şekil verilip kap- kacak, tabak, vazo, sürahi vb. eşya üretilmesine dayalı bir el sanatıdır.
13. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar olan çini desenlerini detaylı bir şekilde araştırarak oluşturulan özgün eserlerden meydana geliyor. Konya Kubadabad Sarayı, Rüstem Paşa Cami Müzesi çini desenlerinden yola çıkılarak yaklaşık 4 yılda tamamlanmıştır. 12 Eser Reprodüksiyon, 44 Eser Modernize edilmiştir.
Altyapı olan çamur bisküvi Kütahya’dan, temin edilmektedir. Desenler hazırlanıp boyandıktan sonra ise İznik’e sırlanıp pişirilmek üzere gönderilmektedir. İzlediğiniz eserler uzun bir emek karşılığında 900 derecelik fırında 12 saat piştikten sonra 12 saat soğuması beklenerek oluşmaktadır. Yolculuk çok uzun bir süreçte heyecan ile tamamlanmıştır.
Sanatçının 44 çalışmasından oluşan “Yolculuk” isimli çini sergisi Müdürlüğümüz Trabzon Güzel Sanatlar Galerisinde 25 Ocak Perşembe günü saat 17:30 da açıldı.
Sergi 30 Ocak 2024 tarihine kadar açık kalacaktır.
İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ