Yurt İçi Uçuşlarda PCR Testi Zorunlu Mu?

15 Aralık 2021 23:14 Gündem
resimler-haber/ucak_asi_moren_haber.jpg
google news

Yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda PCR testi uygulaması gündemde yer almaya devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı'nın 16.01.2022 tarihli Genelgesi - İç Hat PCR uygulamasına devam edilecektir.

İçişleri Bakanlığı genelgesi ile iç hat uçuşlarında aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden uçuştan azami 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testi istenmesine devam edilmesi yönünde karar almıştır.

Havayolu işletmelerinin iç hat uçuşlarında HES kodu üzerinden yapacakları kontrollerde hastalığı geçirmemiş veya aşılı olmayan ve negatif PCR testi ibraz etmeyen kişilerin seyahatine müsaade edilmemesi gerektiği bildirilmiştir.

T.C. İçişleri Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu genelgeye istinaden 6 Eylül 2021 tarihinden itibaren iç hat uçuşlar yurt içi uçuşlarda aşılı ya da hastalığı geçirmiş olan tüm yolcular herhangi bir test zorunluluğu bulunmadan seyahatlerini gerçekleştirebilmekteydi. Ancak yeni yapılan düzenleme ile iç hat uçuşlarında aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden PCR testi istenmektedir.

Yeni düzenlemeye göre son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden uçuştan azami 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testini ibraz etmesi gerekmektedir. Hastalığı geçirmemiş, aşısı bulunmayan ve negatif PCR testi sunmayan yolcular uçuşa kabul edilmeyecektir.

T.C. Vatandaşları için aşı, hastalık ve PCR test durumuna ilişkin bilgiler HES uygulaması üzerinden takip edileceği için, seyahat öncesi yolcular HES uygulamasında yer alan “HES Kod Ayarları” bölümüne giriş yaparak, bilgi paylaşımına izin vermiş olmaları gerekmektedir. Yabancı ülke vatandaşlarının aşı, hastalık ve PCR test durumuna ilişkin bilgilerini ayrıca ibraz etmeleri gerekmektedir.

Uygulama Detayları:

1. Uygulama T.C. Vatandaşı ya da yabancı ülke vatandaşı farketmeksizin tüm yolcular için geçerlidir.

2. Uygulama sadece iç hat uçuşlarını kapsamaktadır. Yurt dışından gelen (örnek Paris-İstanbul) veya yurt dışına (Trabzon-Londra) devam edecek olan bağlantılı iç hat uçuşu olan tüm yolcular (T.C. Vatandaşları da dahil) uygulamadan muaf tutulmuştur.

3. 18 Yaş altı (18 yaşından gün almamış) çocuk yolcular uygulamadan muaf tutulmuştur. (18 yaşını doldurmuş yani reşit olan yolcular AŞI veya BAĞIŞIKLIK şartını sağlamıyorsa, PCR testi sunmalıdır.)

4AŞI: Uçuştan en az 14 gün önce düzenlenmiş 2 doz Covid-19 Aşı sertifikasına (Johnson& Johnson için tek doz) sahip olunması gerekmektedir.

Yurt dışında aşı olan kişilerin aşılamaları kabul edilecektir. İkili anlaşma kapsamında kabul edilen veya DSÖ Sertifikasyon kapsamında olan aşılar geçerli olup uygulanan ülkelerdeki aşı şemasında yer alan doz sayısına göre değerlendirilecektir. 

Ülkemiz vatandaşı olan ve yurt dışında aşı yaptıran kişilerin aşı kayıtları HSYS (Halk Sağlığı Yönetim Sistemi) Vaka Takip Modülü'ne kayıt edilmesi durumunda HES uygulamasında gösterilebilecektir.

5. BAĞIŞIKLIK: En fazla 6 ay önce düzenlenmiş (180 gün olarak kontrol edilir) Covid-19 PCR test sonucu “POZİTİF” olan veya son 6 ay içerisinde düzenlenmiş “İyileşme sertifikası” sahibi yolcular hastalığı geçirmiş olarak kabul edilmektedir. Yolcunun hastalık sonrası karantinası bitmiş ve HES kodu risksiz statüsüne geçmiş olmalıdır.

6. BAĞIŞIKLIK+AŞI: Süreye bakılmaksızın hastalığı geçirmiş ve uçuştan en az 14 gün önce düzenlenmiş tek doz Covid-19 Aşı sertifikasına sahip olunması gerekmektedir.

7. 4., 5. ve 6. Maddelerde açıklanan AŞI veya BAĞIŞIKLIK şartlarından herhangi birini sağlayamayan yolculardan, Negatif PCR testi talep edilmektedir.

8. Tüm yolcular için PCR testi, uçuşun kalkış saatinden önceki son 48 saat içerisinde numunenin verilmiş olması gerekmektedir.

9. Sadece PCR testi kabul edilmektedir, antijen veya hızlı testler gibi alternatif testler kabul edilmemektedir.


10. Negatif PCR test sonucunun E-Nabız sistemine yansımış olmasının, yolcularımız tarafından uçuş öncesinde kontrol edilmesi ve test yaptırdıkları sağlık kuruluşundan E-Nabız sistemine kaydedilmesini talep etmeleri ve ek olarak fiziki çıktı şeklinde yanlarında test sonuçlarını bulundurmaları tavsiye edilmektedir.

11. Sağlık otoriteleri tarafından aşı olması uygun görülmeyen tüm yolcular PCR testi uygulamasına tabidirler.

12. Yurt dışında aşı olan ve aşı bilgileri henüz Sağlık Bakanlığı sistemlerine yansımamış olan yolcular aşı sertifikalarını göstererek uçuşa katılabilirler. Health Pass uygulaması üzerinden QR okutarak aşı sertifikası kontrol edilecektir.

13. Yurt içinden alınmış PCR test sonuçları HES uygulamasına aktarılmamış ise yolcunun elindeki test sonuçları kabul edilmeyecektir.

14. PCR testi yurt dışında yaptırmış olanlar içinse manuel kontrol yapılacaktır. Yabancı yolcuların aşı, bağışıklık, test sonuçları fiziki çıktı ya da ekran görüntüsü olarak ibraz etmeleri gerekmektedir.

15. 12., 13. ve 14. Maddelerde yer alan istisnalar dışında uçuşa kabul sırasında yapılacak HES uygulamasından yapılan sorgu sonucu dikkate alınıp, onay verilmeyen yolcular manuel evrak kontrolüyle uçuşa kabul edilmeyecektir.

16. HES uygulamasına aktarımı yapılamayan yurt dışı PCR test sonucu ve aşı sertifikaları için Latin alfabesi ile düzenlenmiş olma şartı aranacaktır.

17. AŞI, BAĞIŞIKLIK ve TEST bilgilerinin HES uygulaması entegrasyonu sayesinde yolcunun HES Uygulaması > HES Kod Ayarları bölümüne giderek Aşı Durumu, Hastalık Durumu ve Test Durumu bilgilerinin görüntülenmesine izin vermesi gerekmektedir. Bu izinlerin kapalı olması durumunda kişiler uçuşa kabul sırasında uygun olmayan yolcu olarak görüntülenecektir.

Yolcular check-in işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için Hayat Eve Sığar uygulaması HES Kodu Ayarları bölümünden Aşı Durumu, Hastalık Durumu ve Test Durumu statülerinin görüntülenebilmesine onay vermiş olmaları gerekmektedir. Onay süreci aşağıdaki ekran görüntülerinde anlatılmıştır.

HES bilgisi paylaşımı

HES Kodu paylaşımı

Kaynak:

T.C. İçişleri Bakanlığı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü