2022’de İzlenecek Güneş ve Ay Tutulmaları

11 Ocak 2022 21:14 Bilim
resimler-haber/ay_güneş_tutulması.webp
google news

30 Nisan: Kısmi güneş tutulması

30 Nisan'da ay, Dünya ile güneş arasından geçecek ve maksimum tutulma 20:41 (Evrensel Saat; UT)'de gerçekleşecek ve güneş diskinin yüzde 64'üne kadarı ay tarafından kaplanacak. 

Güney Amerika'da, Antarktika'nın bazı kısımlarında ve Pasifik ve Güney Okyanuslarının bazı kısımlarında görülebilecek.

Şili ve Arjantin'in en güney bölgelerinde ayın yaklaşık yüzde 60'ının güneş tarafından kapatıldığı görülebilecek.

25 Ekim: Kısmi güneş tutulması

25 Ekim'de, parçalı bir güneş tutulması gökyüzünü Avrupa ve Orta Doğu'nun yanı sıra Batı Asya, Kuzey Afrika ve Grönland'ın bazı kısımlarını süsleyecek. 30 Nisan'daki kısmi tutulmaya benzer şekilde, bu kısmı güneş tutulması, Ay'ın Dünya'dan görüldüğü gibi güneş diskini kısmen bloke etmesiyle gerçekleşecek. Asya ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde yaklaşık güneşin yüzde 86'sı kapalı görünecek.

15 ve 16 Mayıs: tam ay tutulması (Çiçek Ay)

2022'nin iki tam ay tutulmasından ilki, bulunduğunuz yere bağlı olarak 15 veya 16 Mayıs'ta gerçekleşecek. Ay tutulmaları, güneş, Dünya ve ay, Ay, Dünya'nın gölgesinden geçecek ve gümüşi diskini gökyüzümüzde karartacak ve kırmızılaştıracak şekilde hizalandığında meydana gelir. Bu özel ay tutulması Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerinden izlenebilecek.

15 Mayıs 2022 günü saat 21:32(Doğu Saati; ET)'de başlayacak olan tutulma, maksimum aşamasına -ay en derin ve en dramatik kırmızıya döndüğünde- 16 Mayıs 12:11 (Doğu Saati; ET)’de ulaşacak.

Mayıs ayının dolunayı, Kuzey Yarımküre'de yılın bu zamanında açan çiçeklerden dolayı Çiçek Ayı olarak bilindiğinden, bu göksel olaya Çiçek Ay Tutulması adı verildi.

7 ve 8 Kasım: Tam Ay tutulması

2022'de Kuzey ve Güney Amerika, Avustralya, Asya ve Avrupa'nın bazı bölgelerindeki insanlar, 7 ve 8 Kasım gece saatlerinde tam bir ay tutulması meydana geldiğinde ayın ikinci kez kızarmasını izleme fırsatına sahip olacaklar. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada, doğu Rusya, Yeni Zelanda ve doğu Avustralya'nın bazı bölgelerinde, tutulmanın tamamı görülebilecek. 

Ay, 8 Kasım'da 3:03 (Pasifik Saati; PT)'te kenarı boyunca kararmaya başlayacak ve ardından tüm diski, 2:59 (Pasifik Saati; PT)'da Dünya'nın gölgesinin en derin orta kısmına dalacaktır. Tutulma, 3:41(Pasifik Saati; PT)'de sona erecek ve yıldız gözlemiyle dolu harika bir yılı daha tamamlayacak.

Görsel: Pixabay/Carlos Ngaba

Etiketler: Bilim, Kültür, Güneş, Ay, Evren, Kuzey Yarımküre