Altın Otu

09 Ocak 2022 11:39 Kültür/Sanat
resimler-haber/altınotubalahor_yaylası_4AtVU8V.webp
google news

Altın otu’nun (Helichrysum arenarium) tıbbi ve aromatik bitkiler içerisinde, “ölümsüz çiçek, güneş çiçeği, püren, solmaz çiçek, kudama çiçeği, arı çiçeği, kovan otu, sarı çiçek” olarak da bilinen ayrı bir önemi bulunmaktadır. Adını Yunanca’da güneş “helios” ve altın “chrysos” anlamına gelen kelimelerden alan ve adı gibi çiçekleri de altın sarısı bir renge sahip olan bu bitkinin dünyada yaklaşık 600’ün üzerinde türü olduğu belirtilmektedir.

Altın otu bitkisi (H. arenarium), flavonlar ve flavon glikozitleri, eterik yağ, tanenler, kumarin, sterinler, karotin, katokon izosalipürpozitler, salipurposit ve pürinin olmak üzere pek çok madde bünyesinde bulunmaktadır.

Biyolojik aktivitelerden sorumlu en önemli grup olarak aglikon, glikozit formlarından oluşan flavonoidlerde bitkinin içeriğinde yer almaktadır.

Altın otu bitkisi, sadece geleneksel tıpta da değil aynı zamanda modern tıpta da kullanımı söz konusudur. Bitkiye ait genetik, iklimsel ve coğrafi faktörlere bağlı olarak ait uçucu bileşenler değerleri değişebilmektedir.

Altın otu bitkisi, yaş ya da kurutularak değerlendirilmektedir. Süs bitkisi olarak bahçe düzenlemelerinin yapıldığı peyzaj çalışmalarında kullanılmaktadır.

Altın otu, zengin içeriği sebebiyle sadece gıda ve ilaç sektörlerinin değil aynı zamanda çiçeklerinin altın sarısına sahip olması sebebiyle boya sanayisinin de dikkatini çekmektedir. Özellikle organik boya ya da bitkisel boyaların kullanıldığı tekstil ürünlerinde tercih edilmektedir.

Doğal boyamacılık belli bir dönemde popülaritesini kaybetse de günümüzde çevreci yaklaşımlarla birlikte yeniden adından söz edilir hale gelmiştir.

Bitkisel boyamacılık bitkilerin kök, gövde, yaprak ve çiçeklerinin sahip olduğu boyarmaddelerden faydalanılarak yapılan boyamacılık işlemidir. Bu boyama işlemi nerdeyse insanlık tarihi kadar eski olup, tarih boyunca farklı bitkisel kaynaklar farklı şekillerde kullanılarak boyama işlemi gerçekleştirilmiştir. Anadolu’da da farklı bitkiler kullanılarak bitkisel boyacılık yardımıyla halı ve kilim boyacılığı yapılmaktadır.

Günümüzde çevre dostu tekstiller konusu git gide artan bir önem kazanmaktadır. Toksik olmayan, kolay ve güvenli bir şekilde elde edilebilen doğal boyarmadde kaynakları bu bağlamda, sentetik boyarmaddelere kıyasla iyi bir alternatiftir.

Bu bitki ile boyanan keten kumaşlarının çok yüksek UV koruma özelliğine sahip olduğu, ayrıca yünlü kumaşlarında boyanmasında bu bitkiden faydalanıldığı belirlenmiştir.

Altın otu ile Bakır sülfat gibi farklı mordan maddeleri kullanılarak yünlü kumaşlarda kahverengi ve sarı tonları elde edilmesi mümkündür.

Çevreci boyama yaklaşımlarına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.

Etiketler: sağlık, kumaş boyama, ekonomidoğal yaşam