Hayvanlarda Yeni Bir Üreme Şekli Keşfedildi: Kimerizm

12 Nisan 2023 23:29 Bilim
resimler-haber/karıncaKimerizm.webp
google news

Çok hücreli organizmalar tipik olarak tek bir döllenmiş yumurtadan gelişir ve bu nedenle klonal hücrelerden oluşur. Genellikle, bir organizmanın hücrelerinin tümü aynı genleri taşır. Sarı çılgın karıncalarda bazı hücreler sadece anneye ait, bazıları ise sadece babaya ait genetik materyal taşır.

Yakın zamanda Science dergisinde yayınlanan bir bilimsel çalışmada, sarı çılgın karıncada olağanüstü bir üreme sistemi rapor edildi.  Darras ve arkadaşları sarı çılgın karınca Anoplolepis gracilipes'de bu gelişimsel ayırt edici özellikten bir sapma keşfetti. Bu türün erkeklerinin tümü, yalnızca anne veya baba genetik materyali olan haploid hücrelerin bir koleksiyonu olan kimeralardır. Bu kimeralar, ebeveyn çekirdeklerinin bağımsız olarak bölündüğü döllenmiş yumurtalardan gelişir.

Erkekler, iki farklı soydan gelen haploid hücrelerin kimeralarıdır: Bunlar R ve W hücreleridir. R hücreleri, erkeklerin somatik dokularında aşırı temsil edilirken, W hücreleri, spermlerinde aşırı temsil edilir. Kimerizm, ebeveyn çekirdekleri eşleşmeyi atladığında ve aynı yumurta içinde ayrı ayrı bölündüğünde ortaya çıkar. Eşleşme gerçekleştiğinde, diploid yavru ya oosit bir R spermi tarafından döllendiğinde bir kraliçeye ya da bir W spermi tarafından döllendiğinde bir işçiye dönüşür. Genetik analizler, bu olağandışı üreme biçiminin muhtemelen birlikte ortaya çıkan iki soy arasındaki genetik bir çatışmanın sonucu olduğunu gösteriyor.

Bu çalışma, üreme hattına tercihli olarak girmek için soylar arasındaki bir çatışma ile ilişkili olabilecek bir üreme modunu ortaya koymaktadır.

Kaynak
Nature Briefing

Makale
Fotoğraf: Stephen Belcher/Doğa Resim Kitaplığı