Türkiye’nin İlk Cep Uydusu: Grizu 263A

15 Ocak 2022 16:26 Bilim
resimler-haber/spaseX.webp
google news

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesindeki kurulan Grizu-263 Uzay takımı tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk cep uydusu Grizu-263A, 13 Ocak Perşembe günü Cape Canaveral Üssü'nden başarıyla uzaya fırlatıldı.

 Grizu-263A cep uydusunun geliştiren takımın NASA tarafından desteklenen “CanSat Competition” adlı model uydu yarışmasında 2018 ve 2019'da üst üste iki dünya ikinciliği ve TEKNOFEST Türksat Model Uydu Yarışması Türkiye şampiyonluğu bulunmaktadır.

Cep uydusu, genellikle 5 cm3 boyutunda, kütlesi 250 gramdan fazla olmayan ve tipik olarak ticari kullanıma hazır bileşenleri kullanan, uzay araştırmaları için bir minyatür uydu türüdür.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı yaptığı açıklamada; “Üç yıl boyunca alçak dünya yörüngesinde görev yapması planlanan cep uydumuz ile 500 km’lik yörüngede toplanacak veriler, üniversitemiz bünyesinde kurulan yer istasyonu ile alınacak.  Dünya görüntülerinin 5 santimetrelik uyduyla uzaydan otonom bir şekilde alınmasının planlandığı projenin hayata geçmesi durumunda, uluslararası alanda ilk olacak bir başarı elde edilecek. Milli Uzay Hamlesi hedefleri kapsamında ülkemizi yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek konuma ulaştıran Grizu 263 Uzay Takımını ve başta danışman hocası Prof. Dr. Bülent Ekmekçi’yi gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Gelecek Burada, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde şekilleniyor!” dedi.

 Fırlatma töreninde konuşan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım konuşmasında; Milli Uzay Programı kapsamında uydunun gönderilmesinin, ajansın hedefleri arasında önemli bir yer teşkil ettiğini, bundan sonraki çalışmalarda destekledin artarak devam edeceğini belirtti. Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok ise Türksat çalışmalarında Üniversitemizde yapılan uydu çalışmalarının önemine değindi. ZBEU deki uydu teknolojisi kültürünün başarılı bir şekilde geliştiğinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Sözlerine Grizu Ekibine teşekkür ederek başlayan Roketsan Genel Müdürü Yardımcın Sartuk Karasoy Grizu ekibinin uydu çalışmalarının takdir edilerek takip edildiğini, her türlü desteğin verileceğini belirtti.

Grizu-263 Uzay takımının ana sponsoru ERDEMİR’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Savaş Erdem ise ekibin başarılarında emeği geçen her kese teşekkür ederek sözlerine başladı. Türkiye ve Zonguldak için tarihi bir güne tanıklık edildiğine vurgu yaparak Grizu 263 uzay takımın başarı hikayesinde birlikte yer almanın memnuniyet verici olduğunu söyledi. Emeği geçen herkese teşekkür ederek, Grizu 263A çalışmalarının Türkiye’nin 4 bir yanından gence örnek teşkil edeceğini söyledi.

 Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız ise Grizu 263 ekibinin uzay çalışmalarının heyecan verici ve takdire şayan olduğunu, başarının tüm dünyaya örnek teşkil ettiğini söyleyerek bu başarı hikayesini ülkemize hediye ettikleri için ZBEU’ye ve ekibe teşekkür etti.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz sözlerine ilimiz ve ülkemiz adına tarihi bir gün yaşamanın verdiği mutluluğu dile getirerek başladı. İllerin gelişmesi ve markalaşması adına bu tur faaliyetlerin çok önemli olduğunu söyledi. Bu başarı hikayesinde emeği olan herkese ZBEU, akademi personel ve ana sponsora teşekkür etti. Bu tur faaliyetlerin büyüyen ve gelişen Türkiye’nin ayak sesleri olduğunu, Türkiye’nin teknoloji gelişmesinde önemli hamleler olduğunu söyledi. Gençleri bu sevinci ilimize ve ülkemize kazandırdıkları için teşekkür etti.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Cape Canaveral Fırlatma Üssü'nden SpaceX'in Falcon 9 roketiyle fırlatılan cep uydusu Grizu-263A’nın uzayla buluşmasını kutlamak üzere geniş katılımla Sezai Karakoç Kültür Merkezinde düzenlenen tören fotoğraf çekimleri ve hediye takdimleri ile sona erdi.

 Kaynak
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi

Etiketler: Bilim, Uzay, Teknoloji, NASA, Uydu, SpaceX, Falcon, TEKNOFEST