James Webb Uzay Teleskobu
James Webb Uzay Teleskobu, 25 Aralık 2021 Türkiye saati ile 15.20'de Avrupa Uzay Üssü'nden Ariane 5 roketiyle uzaya fırlatıldı.
ABD uzay ajansı NASA’nın Kızılötesi bir uzay gözlemevi olan James Webb Uzay Teleskobu (JSWT), Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Fransız Guyanası’ndaki fırlatma sahasından Arianespace Ariane 5 roketiyle fırlatıldı. Teleskobun fırlatıldığı anlar NASA’nın YouTube kanalında eş zamanlı olarak yayınlandı.
NASA’nın en büyük ve en güçlü uzay bilimleri teleskobu James Webb Uzay Teleskobu, Dünya’dan 1 milyon mil (1,5 milyon kilometre) uzaklıkta; Güneş’in yörüngesinde konumlanacak. Uzay teleskobunun kalıcı konumuna ulaşması yaklaşık 30 gün sürecek. Webb uzay teleskobu, evrenin tarihini ortaya çıkarmak için araştırmalar yapacak.
Yansıtıcı çapı 610 cm olan James Webb Uzay Teleskobu yıldızların doğuşu, gezegenlerin tarihi, evrendeki ilk ışık ve galaksilerin oluşması konusunda gözlemler yapacak. Yansıtıcı çapı 244 cm olan Hubble Uzay Teleskobunun yerini alacak ve çok daha detaylı görüntüler göndereceği belirtilmektedir.
Geliştirilmesinde 14 ülke ve 300’den fazla üniversitenin emeği geçen James Webb Uzay Teleskobu, sonsuz uzayda bizi şaşırtacak ve belki de korkutacak bulgulara erişeceği belirtiliyor.
Asıl amacı Hubble'ın yaptığı gibi sıradışı teleskop özelliğiyle bize şahane görüntüler sunmak olmakla birlikte, üzerindeki alabildiğine küçük dalgalara duyarlı sensörlerin de farklı yaşam formlarından sinyal alma amacı güttüğünü söylemek mümkün.
Teleskobu canlı olarak izlemek için NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi aracılığıyla “Webb nerede” adlı bir site açıldı. Siteye yansıtılan bilgiler, anlık olarak güncelleniyor.
Kaynak: