Yerel Tohumlarımız Altından Daha Değerli!
Yerel Tohumlarımız Altından Daha Değerli!
Anadolu’nun dört bir yanından toplanan tohumlar tek tek analiz ediliyor.
Ata tohumu özelliğine sahip ürünler "Mirasımız Yerel Tohum” projesi kapsamında belirlenerek ihtimamla yeniden yetiştiriliyor.
Cumhurbaşkanının eşi Sayın Emine Erdoğan'ın himayelerinde "Mirasımız Yerel Tohum” projesi 2017 yılında başlatıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki TİGEM, TAGEM ve BÜGEM tarafından yürütülen ''Mirasımız Yerel Tohum'' projesi kapsamında tohumların çoğaltılması, tanımları ve tescil işlemleri devam etmektedir.
Bugüne kadar başta sivri biber (Kandıra), salatalık (Samsun), kavunun (Çorum) ve bodur domates (Ankara) olmak üzere 11 çeşit ürün tüketiciye sunuldu.
Proje İzmir Kemalpaşa Park Orman'da düzenlenen ''1. Yerel Tohum Buluşmaları'' etkinliği ile halka duyurulmuştur. Daha sonra "2. Yerel Tohum Buluşması" Samsun'da ve "3.Yerel Tohum Buluşması" ise Şanlıurfa'da gerçekleştirilmiştir.
Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan bildiride “Ata tohumu toplamak için ekiplerimiz; kapı kapı dolaşarak uğramadık ev bırakmadan, Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Eskişehir, Bilecik, Kütahya ve Bursa ilerindeki tohum gönüllülerini ziyaret etti. Halkımız ve çiftçimizden toplanan ata yadigârı yerel tohumlar, çoğaltım ve tanımlama işlemleri için Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimlerine teslim edildi.
Ayrıca yerel tohum faaliyetlerinden haberdar olan ülkemizin dört bir tarafındaki köylüler ellerindeki tohumları Tarım Orman Bakanlığı'na göndererek bu ata yadigârı tohumların Tohum Gen Bankası'nda muhafaza edilmesine de katkıda bulundu.
Atalarımızın yıllardır yetiştirdikleri ürünleri gelecek kuşaklara sistemli ve bilinçli bir şekilde aktarmak, tüketicinin bu ürünlere kolay ulaşmasını, tarımsal ve kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla "Mirasımız Yerel Tohum" projesi kapsamında çalışmalar hız kesmeden devam ediyor” denildi.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden (TAGEM) yapılan açıklamada ise “Fasulye ve barbunya ekimleri Eskişehir/Anadolu Tarım İşletmesinde, kabak ekimleri Bursa/Karacabey Tarım İşletmesinde gerçekleştirildi. Karacabey Tarım İşletmesinde yetiştirilen domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun ve karpuz fideleri tanımlama ve üretim amacıyla Ankara/Polatlı Tarım İşletmesi ile Ankara/TİGEM Sosyal Tesislerdeki üretim alanlarına dikimlerin yapıldığı ve 42 çeşit bitkinin tescile sunulduğu” belirtildi.
Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, “Mirasımız Ata Tohum” markasıyla üretilen ürünlerde sürdürülebilirliğin önemli olduğunu söyledi.
İbrahim Saraçoğlu: “Ecdadımızın kültüründe birim yapıyı korumak var. Yani bağ, bahçe evi ve tarlası olan köylülerin özellikle tarlaları üretimde kalmak ve sürdürülebilir olmakla yükümlüler. Birim yapılar da birbirine bağlanabiliyor. Bir ülkeyi ayakta tutan düzenli bir tarla kültürüdür. Geçmişte bunu yaptık. Bunu yine günümüze uyarlayarak uygulamaya alacağız.”