Küresel Bir Su Krizi Riski
22-23 Mart 2023 tarihlerinde New York’ta gerçekleştirilecek BM 2023 Su Konferansı ile ilgili olarak UNESCO tarafından yapılan açıklamada küresel su krizi riskine dikkat çekildi. Konuyla ilgili olarak, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, “Küresel su krizinin kontrolden çıkmasını önlemek için güçlü uluslararası mekanizmalar oluşturmaya acil bir ihtiyaç var. Su bizim ortak geleceğimiz ve onu adil bir şekilde paylaşmak ve sürdürülebilir bir şekilde yönetmek için birlikte hareket etmek çok önemli” dedi.
BM-Su Başkanı ve Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo, "Yapılacak çok şey var ve zaman bizden yana değil" dedi. "Bu rapor hırsımızı gösteriyor ve şimdi bir araya gelip eylemi hızlandırmalıyız. Bu bizim bir fark yaratma anımız.” şeklinde eklinde küresel su krizine vurgu yaptı.
Açıklamada, Dünya çapında iki ila üç milyar insan su kıtlığı yaşıyor. UNESCO ve BM-Su, BM Dünya Su Kalkınma Raporu'nun son baskısında, bu alandaki uluslararası işbirliği artırılmazsa, önümüzdeki on yıllarda, özellikle şehirlerde daha da kötüleşecek.
UNESCO tarafından UN-Water adına yayınlanan ve bugün 2018 yılında yayınlanan rapora göre, küresel olarak 2 milyar insan (nüfusun %26'sı) güvenli içme suyuna sahip değil ve 4,6 milyar insan (%46) güvenli bir şekilde yönetilen sanitasyona erişemiyor. New York'ta BM 2023 Su Konferansı.
İki ila üç milyar insan, yılda en az bir ay boyunca su kıtlığı yaşıyor ve özellikle gıda güvenliği ve elektriğe erişim yoluyla geçim kaynakları için ciddi riskler oluşturuyor. Su kıtlığıyla karşı karşıya olan küresel kentsel nüfusun 2016'da 930 milyondan 2050'de 1,7-2,4 milyar kişiye iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. Artan aşırı ve uzun süreli kuraklık vakaları da ekosistemleri zorluyor ve hem bitki hem de hayvan türleri için korkunç sonuçlar doğuruyor.
Uluslararası işbirliği: herkes için suya erişimin anahtarı
Suyla ilgili neredeyse her müdahale bir tür işbirliğini içerir. Büyüyen mahsuller, çiftçiler arasında paylaşılan sulama sistemlerini gerektirir. Şehirlere ve kırsal alanlara güvenli ve uygun fiyatlı su sağlamak, yalnızca su temini ve sanitasyon sistemlerinin ortak yönetimi ile mümkündür. Ve bu kentsel ve kırsal topluluklar arasındaki işbirliği, hem gıda güvenliğini sürdürmek hem de çiftçi gelirlerini desteklemek için çok önemlidir.
Uluslararası sınırları aşan nehirleri ve akiferleri yönetmek, meseleleri daha da karmaşık hale getiriyor. Sınır aşan havzalar ve akiferler üzerindeki işbirliğinin, ek diplomatik kanalların açılması da dahil olmak üzere su güvenliğinin ötesinde birçok fayda sağladığı gösterilmiş olsa da, dünyanın 468 uluslararası paylaşılan akiferinden sadece 6'sı resmi bir işbirliği anlaşmasına tabidir.
Bu Dünya Su Günü'nde Birleşmiş Milletler, suyun nasıl kullanıldığı ve yönetildiği konusunda uluslararası işbirliğini artırma çağrısı yapıyor. Önümüzdeki yıllarda küresel bir su krizini önlemenin tek yolu bu.
Ortaklıklar ve insanların katılımı faydaları artırır
Kirlilik kontrolü ve biyoçeşitlilik gibi çevresel hizmetler, veri/bilgi paylaşımı ve ortak finansman fırsatlarının yanı sıra raporda en sık vurgulanan ortak faydalar arasındadır. Örneğin, 'su fonları', genel su kalitesini ve/veya miktarını iyileştirmek için yukarı havza habitat korumasına ve tarımsal arazi yönetimine topluca yatırım yapmak üzere şehirler, işletmeler ve kamu hizmetleri gibi alt kullanıcıları bir araya getiren finansman planlarıdır.
Meksika'nın 2013 yılında başlatılan Monterrey Su Fonu, ortak finansman yoluyla su kalitesini korudu, selleri azalttı, sızmayı iyileştirdi ve doğal yaşam alanlarını iyileştirdi. Nairobi'nin tatlı suyunun %95'ini ve Kenya'nın elektriğinin %50'sini sağlayan Tana-Nairobi nehri havzası da dahil olmak üzere Sahra Altı Afrika'daki benzer yaklaşımların başarısı, bu tür ortaklıkların küresel potansiyelini göstermektedir.
Kapsayıcı paydaş katılımı aynı zamanda sahiplenmeyi ve sahiplenmeyi de teşvik eder. Son kullanıcıların su sistemlerinin planlanması ve uygulanmasına dahil edilmesi, yoksul toplulukların ihtiyaçlarını ve kaynaklarını daha iyi karşılayan hizmetler yaratır ve halkın kabulünü ve sahipliğini artırır. Aynı zamanda hesap verebilirliği ve şeffaflığı teşvik eder. Somali'nin Gedo bölgesindeki yerinden edilmiş kamplarda, bölge sakinleri on binlerce kişiye su sağlayan su noktalarını işleten ve bakımını yapan su komitelerini seçiyor. Komite üyeleri, su kaynaklarını paylaşmak ve yönetmek için ev sahibi toplulukların yerel su yetkilileriyle işbirliği yapar.
Birleşmiş Milletler Dünya Su Kalkınma Raporu, BM-Su adına UNESCO tarafından yayınlanmakta ve üretimi UNESCO Dünya Su Değerlendirme Programı tarafından koordine edilmektedir. Rapor, BM-Su Üyeleri ve Ortakları tarafından yapılan çalışmalara dayalı olarak, tatlı su ve sanitasyonun durumu, kullanımı ve yönetimi ile ilgili ana eğilimler hakkında bilgi vermektedir. Dünya Su Günü ile bağlantılı olarak başlatılan rapor, karar vericilere sürdürülebilir su politikaları oluşturmak ve uygulamak için bilgi ve araçlar sağlıyor. Ayrıca, su sektörü ve ötesinde daha iyi yönetim için fikirleri ve eylemleri teşvik etmek için en iyi uygulama örnekleri ve derinlemesine analizler sunar.
Dünya Su Kalkınma Raporu hakkında daha fazla bilgi
BM 2023 Su Konferansı hakkında daha fazla bilgi
22 Mart'ta kutlanan Dünya Su Günü hakkında detaylı bilgi
UNESCO Dünya Su Değerlendirme Programı (WWAP) hakkında daha fazla bilgi
Kaynak
UNESCO