2024 Yılında Venedik Bienali Gülsün Karamustafa'yı Ağırlayacak

14 Temmuz 2023 22:23 Kültür/Sanat
resimler-haber/bige_öğer.webp
google news

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, 20 Nisan - 24 Kasım 2024 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecek 60. Uluslararası Sanat Sergisi’nde Gülsün Karamustafa’nın bienale özel üreteceği yeni eserini sanatseverlerle buluşturacak. Serginin küratörlüğünü ise sanatçının uzun yıllardır birlikte çalıştığı Esra Sarıgedik Öktem üstlenecek.

İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer, Gülsün Karamustafa’nın Türkiye Pavyonu sanatçısı olarak davet edilmesi hakkında şunları söyledi: “Gülsün Karamustafa ile uzun yıllara dayanan bir çalışma ilişkimiz var. Türkiye Pavyonu için de bu sergiyi kendisiyle birlikte hazırlayacak olmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Türkiye’deki güncel sanatın önde gelen isimlerinden Gülsün Karamustafa’nın eserleri dünyanın pek çok yerinde sergilendi.

Sanatçının çokkatmanlı sanat pratiği, Adriano Pedrosa’nın küratörlüğünü üstlendiği Yabancılar Her Yerde başlıklı ana serginin kavramsal çerçevesiyle de bağlantılı olarak yerinden edilme ve göç, sürgün ve etnisite, cinsellik ve toplumsal cinsiyet ve diğer birçok sosyo-politik olgu gibi zamanımızın en kritik meseleleriyle ilgileniyor. Türkiye Pavyonu’nun küratörü olarak, Gülsün Karamustafa ile uzun süreli bir iş birliğine ve bu alanda hem yerel hem de uluslararası düzeyde önemli bir tecrübeye sahip Esra Sarıgedik Öktem ile çalışacak olmaktan da son derece memnunuz.”

Gülsün Karamustafa, 50 yılı aşkın sanat pratiğinde resim, enstalasyon, video ve performans üretimlerine eğildi; göç, yerellik, kimlik, kültürel farklılık ve toplumsal cinsiyet gibi konuları ele aldı. Karamustafa, kişisel ve tarihsel anlatılardan doğan, malzeme ve metodoloji açısından çeşitlilik gösteren yapıtlarında, özellikle Türkiye’nin modernleşme sürecindeki sosyal ve siyasal adaletsizlikleri gözler önüne seriyor. Yapıtlarında yerinden edilme ve hafıza meselelere eğilen Karamustafa, yeni nesil sanatçılara ilham vermeye devam ediyor.

​Serginin küratörlüğünü üstlenen Esra Sarıgedik Öktem, 2017’de Türkiye’nin önde gelen sanatçılarının temsil edildiği, Türkiye’nin ilk sanatçı temsilciliği ofisi BüroSarıgedik’i kurdu. Öncesinde 2013-2017 tarihleri arasında Rampa İstanbul’da direktörlük görevini üstlendi. 2007-2012 arasında British Council’da geniş çaplı bir kamusal alanda sanat projesi olan Benim Kentim’i yürüttü. 2010’da Washington DC’deki National Museum of Women in the Arts’ta A Dream... but not Yours: Contemporary Art from Türkiye sergisinin küratörlüğünü ve Calouste Gulbenkian Vakfı’nın kuruluşunun 50. yıldönümünü kutlayan Atlas of Events sergisinin eş küratörlüğünü yaptı. 2005-2007 arasında Hollanda’da Van Abbemuseum’da araştırmacı-küratör olarak görev aldıktan sonra 9. İstanbul Bienali ve 3. Berlin Bienali’nde asistan küratör olarak çalışan Sarıgedik, Malmö’de Rooseum Center for Contemporary Art’ta genç araştırmacı küratör olarak yer aldı.

Venedik Bienali’nin 59. Uluslararası Sanat Sergisi, 23 Nisan-27 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlendi. Sanatçı Füsun Onur’un Türkiye Pavyonu için hazırladığı yerleştirmesi Evvel zaman içinde… adlı serginin küratörlüğünü İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer üstlenmişti.

TC Dışişleri Bakanlığı ile TC Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu, Uluslararası Sanat Sergisi’nde ilk kez 1991 yılında Beral Madra’nın kişisel çabaları ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle yer aldı. Beral Madra, 1991-2001 yılları arasında bienalde yer alan Türkiye sergilerinin küratörlüğü ve komiserliğini üstlendi.

Adriano Pedrosa küratörlüğünde gerçekleştirilecek Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi’nin teması “Yabancılar Her Yerde” olarak açıklandı.

Türkiye Pavyonu, Venedik Bienali’nin sergi alanlarından biri olan Arsenale’de 2034 yılınakadar tahsis edilen mekânda yer alıyor.

Kaynak

İKSV