Doğayı Restore Etmenin Önemi

09 Mayıs 2023 20:34 Yaşam
resimler-haber/eea-çevre_düzenleme_restorasyon_dark_kwHr4pu.webp
google news

Avrupa doğası iyi durumda değil ve son yıllarda çok az gelişme belirtisi gösterdi. Avrupa Çevre Ajansı'nın (EEA) bugün yayınlanan brifingine göre, sağlıklı bir doğanın sağladığı insan sağlığı, gıda güvenliği ve etkili iklim eylemi gibi bir dizi faydayı korumak için ekosistemlerin restorasyon çabalarına ve daha iyi devam eden yönetimine ihtiyaç var.

“Avrupa'da doğayı eski haline getirmenin önemi” başlıklı EEA’nın açıklaması, Avrupa ekosistemlerinin neden hem mevcut belirlenmiş korunan alanlar içinde hem de bu alanların dışında, örneğin yönetilen ormanlar, tarım arazileri, denizler ve kentsel alanlar gibi uyumlu restorasyon çabalarına acil ihtiyaç duyduğuna dair temel kanıtları özetliyor. 

Zarar görmüş nehirlerin, göllerin, sulak alanların, ormanların, otlakların, deniz yaşam alanlarının ve diğer ekosistemlerin eski haline getirilmesi yalnızca Avrupa'daki doğanın genel direncini ve kalitesini iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda daha geniş kapsamlı toplumsal faydalar da sağlayacaktır. Örneğin, arılar ve böcekler gibi tozlayıcılar için yaşam alanlarının sağlığı, Avrupa'da uzun vadeli gıda güvenliği için kritik öneme sahiptir. EEA brifinginde ormanların ve sulak alanların durumu iklim değişikliğinin hafifletilmesi için hayati önem taşıyor ve sağlıklı ekosistemler ayrıca aşırı hava olayları ve kirliliğe karşı daha iyi koruma sağlıyor.

Avrupa'da doğayı restore etmenin önemi

Bununla birlikte, EEA bilgilendirmesinde, onlarca yıldır verilen taahhütlere rağmen, AB Üye Devletlerinin doğayla ilgili uzun vadeli politika hedeflerine henüz ulaşamadığı veya biyoçeşitliliğin genel olarak olumsuz eğilimini değiştiremediği hatırlatılıyor. Bu gidişatı değiştirmek için, sağlıklı ekosistemleri korumaya yönelik çabaları sürdürürken, zarar görmüş ekosistemleri iyi duruma getirmek zorunludur.

EEA'nın en son “AB 2020'de Doğanın Durumu” değerlendirmesine göre, korunan habitatların %81'i, korunan kuşların %39'u ve korunan diğer türlerin %63'ü kötü veya kötü durumda. Yoğun tarım, arazi alımı, kirlilik, sürdürülemez ormancılık ve iklim değişikliği dahil olmak üzere birçok kümülatif faktör Avrupa'da doğa üzerindeki baskılara katkıda bulunuyor.

Kaynak
EEA