30 Doradus'ta Yıldız Oluşumu Devam Ediyor

07 Temmuz 2023 21:28 Bilim
resimler-haber/30-doradus-tarantula-nebula-magnetic-field-streamlines-sofia-1280.webp
google news

Uzay Araştırmaları Derneği (USRA) tarafından yapılan açıklamada; “Bilimsel misyon operasyonları Üniversiteler Uzay Araştırmaları Derneği tarafından yönetilen Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) tarafından yapılan yeni araştırma, 30 Doradus'taki manyetik alanların, iyonize hidrojenden oluşan bir bölge olduğunu gösterdi.” Açıklamada, “Büyük Macellan Bulutu'nun kalbi - şaşırtıcı davranışının anahtarı olabilir. Araştırmacılar, bölgede güçlü manyetik alanlara rağmen yıldız oluşumunun nasıl devam edebileceğini belirledi” belirtilmektedir.

Tarantula Bulutsusu olarak da adlandırılan 30 Doradus'taki enerjinin çoğu, çoklu, dev, genişleyen madde kabuklarından sorumlu olan, merkezine yakın devasa yıldız kümesi R136'dan geliyor. Ancak, bulutsunun çekirdeğine yakın olan bu bölgede, R136'nın yaklaşık 25 parsek yakınında, işler biraz garip. Buradaki gaz basıncı, R136'nın yoğun yıldız radyasyonunun yakınında olması gerekenden daha düşük ve alanın kütlesi, sistemin kararlı kalması için beklenenden daha küçüktür.

Gökbilimciler, SOFIA'nın Yüksek Çözünürlüklü Havadan Geniş Bant Kamera Plus'ını (HAWC+) kullanarak, 30 Doradus'ta manyetik alanlar ve yerçekimi arasındaki etkileşimi incelediler. Görünüşe göre manyetik alanlar bölgenin gizli bileşenidirler.

The Astrophysical Journal'da yayınlanan son çalışma, bu bölgedeki manyetik alanların aynı anda hem karmaşık hem de organize olduğunu ve oyundaki büyük ölçekli genişleyen yapılarla ilgili geometrideki büyük varyasyonları buldu.

Ancak bu karmaşık ama düzenli alanlar, 30 Doradus'un hayatta kalmasına nasıl yardımcı oluyor?

Bölgenin çoğunda, manyetik alanlar inanılmaz derecede güçlüdür. Türbülansa direnecek kadar güçlüler, böylece gaz hareketini düzenlemeye devam edebilir ve bulutun yapısını sağlam tutabilirler. Ayrıca yerçekiminin bulutu ele geçirip yıldızlara dönüştürmesini önleyecek kadar da güçlüler.

Ancak alan bazı noktalarda daha zayıf olduğundan gazın kaçmasına ve dev mermileri şişirmesine olanak tanıyor. Bu kabuklardaki kütle büyüdükçe, güçlü manyetik alanlara rağmen yıldızlar oluşmaya devam edebilir.

Bölgeyi başka araçlarla gözlemlemek, astronomların manyetik alanların 30 Doradus ve diğer benzer bulutsuların evrimindeki rolünü daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

Kaynak

USRA

Fotoğraf

30 Doradus: Tarantula Bulutsusu olarak da bilinen 30 Doradus, Büyük Macellan Bulutu'ndaki bir bölgedir. Akış çizgileri, SOFIA HAWC+ polarizasyon haritalarından manyetik alan morfolojisini gösterir. Bunlar, Avrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskobu ve Görünür ve Kızılötesi Astronomi Tarama Teleskopu tarafından yakalanan bileşik bir görüntünün üzerine bindirilmiştir.

Katkı:

ESO, M.-R. Cioni/VISTA Macellan Bulutu araştırması.

Cambridge Astronomik Araştırma Birimi.

NASA/SOFIA

SOFIA Hakkında 

SOFIA, NASA ve Alman Uzay Ajansı'nın DLR'deki ortak projesiydi. DLR, teleskopu, planlanmış uçak bakımını ve görev için diğer desteği sağladı. NASA'nın Kaliforniya Silikon Vadisi'ndeki Ames Araştırma Merkezi, merkezi Columbia, Maryland'de bulunan Üniversiteler Uzay Araştırmaları Derneği ve Stuttgart Üniversitesi'ndeki Alman SOFIA Enstitüsü ile işbirliği içinde SOFIA programı, bilim ve görev operasyonlarını yönetti. Uçak, NASA'nın Palmdale, California'daki Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi Binası 703 tarafından tutuldu ve işletildi. SOFIA, 2014 yılında tam operasyonel kapasiteye ulaştı ve son bilim uçuşunu 29 Eylül 2022'de tamamladı.

USRA Üniversiteleri Hakkında  

Uzay Araştırmaları Derneği (USRA), uzayla ilgili bilim, teknoloji ve mühendisliği ilerletmek için yetkilendirilmiş, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. USRA, bilimsel enstitüleri ve tesisleri işletir ve diğer büyük araştırma ve eğitim programlarını yürütür. USRA, üniversite topluluğuyla ilgilenir ve kurum içi bilimsel liderlik, yenilikçi araştırma ve geliştirme ve proje yönetimi uzmanlığı kullanır. USRA hakkında daha fazla bilgi www.usra.edu adresinde mevcuttur.