Kadına Şiddet Anketi İle Dolandırıcılık ve Phishing Saldırıları
İnstagram dolandırıcılığı son yıllarda popülerliğini arttırdı. Dolandırıcılar, İnstagram hesabınızı ele geçirdikten sonra sizin adınıza takip ettiğiniz, arkadaş listenizde olan kişilerden sizin adınıza para topluyor ve para tuzağına çeken paylaşımlar yapıyorlar.
AKILLI OLAN BUNLARA KANMAZ DEMEYİN
Bir dolandırıcının hedefi haline geldiğinizde güçlü psikolojik manipülasyon altındasınız demektir. Saldırganlar dikkatlidirler ve ayrıntılara önem verirler. Hazırladıkları tuzaklarla, algılarınızla oynarlar. Karar alma mekanizmalarınızı büyük oranda etkileyen bu durum karşısında eğitim durumunuz, işiniz veya yaşınızın pek bir önemi kalmaz. Akıllı insan bunlara kanmaz dediğiniz olaylar başınıza gelebilir, çünkü tabiri caizse bir siber dolandırıcılıkla karşılaştığınızda aklınız başınızda kalmaz.
Bu sebeple en iyi korunma yöntemi bilinçli olmaktır. Dolandırıcılık yöntemlerinin farkında olan insanlar, bu manipülasyonlardan kolayca etkilenmezler.
OLTALAMA / YEMLEME SALDIRISI (Phishing)
Bu dolandırıcılık yönteminde hedef kişilerin önemli kişisel bilgilerine ulaşmak. E-posta yoluyla gönderilen bir iletiye tıkladığınızda gerçekleşiyor. Siber saldırgan tarafından hazırlanan bu e-posta gerçek birinden ya da genellikle güvenilir resmi bir kurumdan geliyormuş gibi gözüküyor. Ancak işin rengi tıkladığınızda değişiyor, link sizi kişisel bilgilerinizi gireceğiz özel olarak hazırlanmış bir siteye yönlendiriyor. Böylece siber saldırganlara parolalarınız, kredi kartı bilgileriniz gibi özel nitelikli bilgilerinizi fark etmeden vermiş olursunuz.
Hazırlanan bu e-posta “yem” olarak adlandırılıyor. Linke tıkladığınızda yemi yutmuş olursunuz. Bu yem genelde, ücretsiz abonelik fırsatları, hediye çeki, indirim çeki, ücretsiz tatil, para ödülü, borç yapılandırma, paranızı katlayacak sahte yatırım tanıtımları şeklinde cezbedici olanaklardan oluşturulur.
KADINA ŞİDDET ANKETİ İLE DOLANDIRICILIK
Son zamanlarda siber saldırganların yeni yöntemlerinden biri kamuoyunun kanayan yarası haline gelmiş “kadına şiddet” meselesi. Saldırganlar aynı ya da farklı bir yöntemle ele geçirilmiş bir hesabı kullanarak size Kadına Şiddet Anketi Linkini içeren bir mesaj yolluyorlar. Bu kişi yakın bir arkadaşınız, sadece takip ettiğiniz bir tanıdığınız olabileceği gibi sizden yardım isteyen iyiniyetli görünen herhangi bir kişi de olabiliyor. Linke tıkladığınızda bilgilerinizi anket doldurduğunuzu düşünerek giriyorsunuz ve hesabınız size linki gönderen siber saldırganın eline geçmiş oluyor. Yani hackleniyorsunuz.
1000 TL MOBİL ÖDEME DOLANDIRICILIK
Siber saldırganların direkt para kazanma amacıyla gerçekleştirdiği bu dolandırıcılık yönteminde amaç telefon faturanıza yansıyacak 1000 TL tutarındaki nakit para. Saldırganlar hackledikleri bir hesaptan sizinle iletişime geçiyor. Bu yöntemde bu kişi tanıdığınız, güvendiğiniz, tercihen sıklıkla konuştuğunuz kişilerden biri oluyor. Bir süre o kişinin hesabından sizinle sohbet ettikten sonra sizi bir kampanyadan faydalandırmak istediğinden bahsediyor. Numaranızı alıp, hattınızın faturalı hat olup olmadığını sorguladıktan sonra, sizden belirli numaralara sms göndermeniz için yönlendiriyor. Mobil ödemeyi aktifleştirdikten sonra gelen mesajı onayladığınızda hattınızdan 1000 TL çekilmiş oluyor.
Siber saldırı hallerinde bireysel olarak karakola gidip suç duyurusunda bulunmanız halinde etkin bir soruşturma olsa bile saldırganlar ne yazık ki bulunamıyor. Bu sebeple paranıza ve çevrenizdeki insanların güvenine sahip çıkmak istiyorsanız bilinçli olmakta ve elinizden geldiğince dikkatli olmakta yarar var.