Kara Lastik Ayakkabı Teknolojiye Meydan Okuyor
Siyah ağırbaşlılık ve ciddiyetle özdeşleşmiştir. Gücü ve tutkuyu temsil eder ve çağrışımı pozitif yöndedir. Bu ifadeyle arkadaşlıklar, sarsılmaz dostluklar, unutulmaz muhabbetler hatıra gelir. Uzun bir zamandır hayatımızda bulunan kara lastik ayakkabı, içine su çekmemesi, ıslandığı zaman çabucak kuruması, temizliğinin kolay, giyilip çıkartılmasının pratik olması sebebiyle milletimiz, özellikle köylülerimiz tarafından uzun yıllar boyunca tercih edilmiş hala kullanılmaya devam edilmektedir.
Türkiye'de, özellikle de kırsal kesimde 1930'lu yıllardan beri kullanılagelen lastik ayakkabının adıdır. Genellikle Gislaved, Cızlavet veya Cislavet biçiminde de telaffuz edilir.
Geçmişte çarıklı hayatı tanımayanlar için kara lastik köylü olmanın nişanesiydi. Düğünlerde, bayramlarda giyinmek istenmezdi. Kasabaya işi düşenler bu ayakkabılarla gitmek istemezdi.
Uzun yıllar tek tip olarak üretildi. Daha sonraları hanımlar için ileride renklileri de olacak bir model geliştirildi. Erkeklere göre bunlar daha çekici görünüyordu. Şimdilerde içi astarlı olanları bile üretiliyor.
Sanki bağcıkları ve sayası olan bir iskarpin gibi duran dış görünümü olan kara lastiğin izolasyon özelliği olmamasından dolayı ayakları sıcak tutmamaktadır. Bu nedenle bazı yörelerde "soğuk kuyu" gibi alaycı isimlerle de anıldı.