Save Ralph: Büyük İnsanlığa Çarpıcı bir Bakış

15 Nisan 2021 22:27 Yaşam
resimler-haber/Save-Ralph-Arch-Film-Studio-CR-banner.jpg
google news

Save Ralph: Deney Hayvanının Gözünden Büyük İnsanlığa Çarpıcı bir Bakış

Son günlerde sosyal medyada hızlıca yayılan bir kısa film Save Ralph. Türkçe çevirisiyle “Ralph’i Kurtar.” Spencer Susser tarafından yazıp yönetilen film, kobay olarak kullanılan tavşan Ralph’in  gündelik hayatının içerisinden bizlere hayvan deneylerinin hayvanlar üzerindeki etkisini anlatarak uzun yıllardır kanıksanmış vahşeti çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.

Öncelikle kozmetikler yalnızca makyaj malzemesi olarak görülmemelidir, insanlar tarafından hijyen ve bakım ürünü olarak görülen pek çok  ürün de kozmetik sektörüne dahildir, dolayısıyla durumun muhatabı yalnızca kadınlar değil tüm insanlardır. Tavşan Ralph’in üzerinden bizlere sunulan bu meselede bizlere verilmek istenen ve bizden beklenen daha dikkatli davranarak hayvanlar üzerinde test edilmeyen, hayvan dostu ürünleri tercih etmemizdir.

Kozmetik Sektöründe Yapılan Deneyler’ e Bir Örnek

Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Gümüş’ün Uluslarası Sosyal Araştırmalar Dergisi’nde yayınlanan makalesinde* bu deneylerden tavşanlar üzerinde gerçekleştirilenlerden biri şöyle bahsedilmektedir;
Draize Testleri hayvanlar üzerinde yapılan göz tahriş testleridir. Kozmetik ürünlerin 1930’larda göze olan zararlarının görülmesiyle 1940 yılında ilk kez Amerikan Gıda ve İlaç İdaresinde çalışan J. H. Draize’in tavşanların gözüne sıkılan maddelerin ne kadar tahriş edebileceğine yönelik bir derece bulmasıyla kullanılmaya başlanmıştır (Yalçın, 2006).
Pratikte testin uygulanmasında katı ve ya sıvı madde 72 saat süresince gözün korneasına ve göz kesesinin içine damlatılır ya da sürülür. Her testte 6 tavşan kullanılır. Eğer hasar yüksek olacaksa 3 ya da tek tavşan kullanımı tercih edilir. Ciddi yaralar gözlenirse hayvana ötenazi yapılır. Bazen araştırmacılar hayvanın acısını azaltmak için anestezik ilaçlar verse bile uzun süre bu teste maruz kalan hayvanın acısını çok dindirdiği söylenemez. 21 gün süresince tavşanın gözünde kızarıklık, şişme, kanama gibi tahriş bulguları gözlenir. Gözlenen tahrişin derecesi kimyasal maddelerin değerlendirilmesini sağlar. Ayrıca anatomik olarak tavşan gözünün insan gözünden farklı bir yapısı olmasından dolayı bu testlerin sonuçları kesin bir bilgi vermemektedir (Köse, v.d., 2017, 2).

Hayvan Deneyleri Hususunda Markalar 3’e Ayrılıyorlar

Ürünlerinin içerikleri tamamen vegan veya marka hayvanlar üzerinde hiçbir şekilde deneyde bulunmuyorsa Beyaz,

Marka deney yapmıyor ama ürünün içeriğinde kullandığı hammadde üreticisi veya tedarikçisi test yapıyorsa Gri,

Hayvanlar üzerinde çeşitli deneyler yapan markalar Siyah gruba giriyor.

Animasyonun yayılması üzerine sosyal medya kullanıcıları Siyah gruba giren ve hayvanlar üzerinde deneyler yaptığı bilinen markalar ile Beyaz gruba giren diğer markaların isimlerini paylaşmaya başladılar.

Not Tested On Animals, Vegan, Cruelty Free ibareleri markaların temiz içerikli ürünler sattığını ve hayvan üzerinde deneyler yapmadıklarını gösterir. Sizler de sosyal medyada hızlıca yayılan bilinçlenme hareketine bu markalara karşı daha hassas davranarak ve satın alacağınız ürünün üzerinde bu ibareleri arayarak işe başlayabilirsiniz.

İlgili Makale

Kısa film