Trabzon’da Güncel Ekmek Fiyatları

01 Ağustos 2023 22:17 Yaşam
resimler-haber/trabz0n_vakfıkebir_ekmeği.webp
google news

Trabzon’da ekmek satışlarında 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren yeni tarife uygulanmaya başlanacaktır. Trabzon Fırıncılar Odası tarafından fırıncılara gönderilen tarifeye göre, 200 gram olan en küçük ekmek 5 TL’den satılıyordu. Gramajı 220 grama çıkartılarak artık 7.5 TL'den satılacak. 10 TL'ye satılan 400 gram ekmek ise gramajı 440 grama çıkartılarak 15 TL'ye satılacak.

İşte yeni Trabzon ekmek fiyatı tarifesi:

220 gr. 7,5 TL

440 gr. 15 TL

660 gr. 22,5 TL

880 gr. 30 TL

1100 gr. 37,5 TL

140 gram döner lavaş 5 TL

180 gram döner lavaş 6 TL

300 gram peynirli 110TL

300 gram kıymalı 140 TL

300 gram kavurmalı 160 TL

100 gram Lahmacun 50 TL

Vakfıkebir Ekmeği

Vakfıkebir Taş Fırın Ekmeği geçmişi, fırını, pişirilmesi, şekli, tadı ve bayatlamayan özelliği ile yalnızca Türkiye’de değil dünyada da eşi olmayan ve dilimle satılan tek ekmektir.

Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bu ekmek bugün ülkemizin her yanında üretilmesine ve Trabzon Ekmeği olarak bilinmesine rağmen aslına uygun üretimin yapıldığı tek yer Vakfıkebir’dir.

Taş fırın ekmeğini özel kılan pişirildiği fırın başta olmak üzere, suyu, odunu, unu, mayası, havası, şekli, ağırlığı ve pişiren ustasıdır. Bu nedenledir ki ülkemizin her yanında üretilmesine rağmen Vakfıkebir standardı hiçbir zaman yakalanamamaktadır.

Ekşi Maya

Son yıllarda ülkemizde ekmek yapımı için ticari maya tercih ediliyorsa da yine bir çok şehir ve köylerimizde ekşi maya kullanımı devam etmektedir. Çünkü ekşi maya ile hazırlanan ekmeğin kokusu ve lezzeti daha farklı olmaktadır.

Ekmek Hamurunun Hazırlanması

"25 kg. elenmiş 1. tip un, 25 kg. elenmiş 3. tip un yoğurma kazanına dökülür. Önceki hamurdan bırakılan ekşi maya ile tuz konur. Yazın soğuk su, kışın ise ılık su ile yoğrulur.

Hamur, yoğurma kazanında 15 dakika yoğrulur. Yoğrulan hamur kazanda 15 dk. dinlendirilir. Ekşi maya olarak kullanılmak üzere bir miktarı ayrılarak kalan hamur kesme kazanına alınır. Burada yapılacak' olan ekmeklerin gramajlarına göre kesilip tartılarak hafif unlanmış mermer masa üzerine konur. Hamurlar, 30 ile 45 dakika arasında fırına girecek hale gelene kadar mayalandırma raflarında dinlendirilir. Pişirme ustası daha önce ekmek hamurundan bir miktar alıp biraz un ile yoğurarak ekmek hamurundan daha sert bir hamur yapar. Bu hamuru 1 cm. kalınlıkta 20 cm. uzunlukta şeritler haline getirir. Ekmeklerin üzerine takılacak olan bu şeritlere kuşak, çubuk, simit, fitil, kıtkıt gibi isimler verilir.

Fırın 220-250 derece sıcaklıkta olması gerekir. Ekmek küreğinin hafif kepek serpilerek çanaktaki ekmek hamurları küreğe ters çevrilir. Hamurların üzerine orta kısımdan geçecek şekilde fitilleri takılır. Ekmekler çok büyük olduğu için fitiller fazla kabarmalarını önler. Daha sert bir hamurdan yapıldığı için pişme sırasında çabuk kurur ve kabarmakta olan ekmeğin üzerini gerdirip çatlatır. Böylece ekmeklerin iç kısmının da pişmesini sağlar. Fitilleri takılan hamurlar fırına atmadan önce üzerlerine 1 Litre sıcak suya 1 su bardağı un konularak bir taşım kaynatılarak ve daha sonra soğutularak elde edilen bulamaç adı verilen karışım fırça ile sürülür.

Büyüklüklerine göre 40 ile 60 dakika arasında pişirilen ekmekler kürek ile dışarı alınıp bulamaç sürülür, tahta raflarda dinlendirilmesi için tezgahtara verilir. Ekmeğin üzerine sürülen bulamaç ısının da etkisiyle hemen kurur ve ekmeğe parlak bir görüntü verir.

Yörede Ekmekle İlgili İnanışlar

-Sofrada ekmek artığı bırakılmaz. Sofrada ekmek artığı bırakıldığında "kalan ekmekler peşimize ağlar" denilir.

-Yere düşen ekmek besmele ile alınıp öpülerek alına konulur ve hayvanların yemesi için ayak değmeyecek olan bir köşeye konur.

-Ekmeği çok ziyan edersek, o yıl buğday az olur.

-Ekmek kırıntılarının yakılması günahtır.

-Tuvalete ekmekle girilmez.

Kaynak

Vakfıkebir

Trabzon Fırıncılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası

Başkan: Davut İLİK

Oda Telefonu : (462)321 58 36

Adres: Gazipaşa Mh. Kasımoğlu Sk. I Aygün Apt. No:16/2 Ortahisar/Trabzon